Ministrul liberal nu a ezitat deloc sa isi arate entuziasmul in legatura cu aceasta reusita a institutiei pe care o reprezinta, anuntandu-i pe romani ca “s-a reusit imposibilul”. Mai exact, asa cum spuneam si in randurile anterioare, Florin Citu a anuntat ca in luna aprilie 2020 s-a reusit finantarea deficitului bugetar la o dobanda medie de doar 3.5% pe an. Liberalul nu a ezitat nici sa arunce o sageata in curtea guvernului social-democrat care era la conducere in urma cu un an, in aceeasi luna aprilie a anului precedent fiind inregistrata o dobanda medie de 4.5%.
Totodata, Florin Citu nu uita nici sa precizeze ca aceasta performanta reusita acum “este cu atat mai importanta cu cat vine in contextul celei mai mari crize economice” din ultima perioada. In plus, liberalul sustine ca nici ultimele estimari cu privire la deteriorarea economiei romanesti in perioada urmatoare, pe care le considera exagerate, nu creeaza un context prea favorabil tarii noastre. In aceste conditii, Florin Citu sustine ca guvernul liberal din care face parte se bucura de o incredere ridicata in randul investitorilor, ceea ce nu poate fi decat o veste buna.
In continuare, ministrul Finantelor Publice explica ca aceasta economie de un punct procentual reprezinta “economii semnificative la buget”. Astfel, banii economisiti au fost alocati catre sanatate, somaj tehnic si investitii. In acest context, Florin Citu tine sa precizeze ca va continua “sa administreze responsabil si precaut banii romanilor”. Mai mult decat atat, ministrul liberal tine sa aminteasca din nou ca nu va sustine sub nicio forma “cheltuieli bugetare care vor destabiliza economia pe termen mediu si lung”.
Ministerul Finantelor Publice, condus de liberalul Florin Citu, a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca a planificat pentru luna mai imprumuturi la bancile comerciale in valoare de 4.065 miliarde de lei, din care 500 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount si 3.1 miliarde de lei prin sapte emisiuni de obligatiuni de stat. La acestea se mai pot adauga si alte 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitatiilor de obligatiuni.
Comparand aceasta suma cu cea aferenta lunii aprilie, vom observa ca vorbim despre un plus in valoare de 115 milioane de lei. Desigur, contextul actual este unul extrem de dificil, ceea ce inseamna ca aceasta crestere nu este deloc surprinzatoare. Conform anuntului celor de la Ministerul Finantelor Publice, aceasta suma este destinata refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat.
In urma cu mai bine de doua saptamani, Florin Citu preciza public ca Guvernul din care face parte nu se gandeste pentru moment la un imprumut de la FMI sau de la alte institutii financiare externe. Mai mult decat atat, liberalul preciza la acea vreme ca Romania are o rezerva de bani suficient de mare pentru a face fata acestei crize pentru cel putin patru sau cinci luni.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si