Agentia Fitch Ratings reactioneaza pe tema proiectului de buget al tarii noastre pe 2021 si a tintelor de deficit pe termen mediu, remarcand ca Romania “semnaleaza schimbarea politicii fiscale expansioniste din anii anteriori pandemiei”. In acelasi timp insa, specialistii din cadrul agentiei de rating sustin ca este neclar la acest moment cum va aborda Romania provocarile sustenabilitatii finantelor publice. Mai mult decat atat, Fitch atrage atentia ca unele optiuni fiscale dificile din punct de vedere politic “ar putea pune la incercare coeziunea coalitiei de guvernare”.
Analistii Fitch Ratings remarca cu aceasta ocazie ca noua guvernare din Romania are “un apetit mai mare pentru limitarea cheltuielilor”, in proiectul de buget pe 2021 fiind prevazute inghetarea pensiilor si a salariilor din sectorul public pana in 2022 si reducerea subventiilor si a cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri si servicii.
Aceste opinii ale agentiei vin dupa ce Fitch Ratings a criticat in repetate randuri pe parcursul anului trecut incertitudinea fiscala din Romania, provocata in special de intentia guvernarii PSD - ALDE de a creste pensiile cu nu mai putin de 40 de procente. Proiectul actual de buget incorporeaza cresterea de 14% realizata in toamna anului trecut. La acea vreme, cei de la Fitch Ratings transmiteau ca majorarea pensiilor si stabilitatea politica sunt elemente cheie pentru perspectiva fiscala si de rating a tarii noastre.
Fitch Ratings a mentinut la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut rating-ul de tara al Romaniei la “BBB-“ cu perspectiva negativa. Decizii similare au fost luate in toamna si de celelalte agentii de rating in ciuda incertudinilor fiscale si politice din tara noastra de la acea vreme. Ratingul suveran al tarii joaca un rol extrem de important atunci cand vine vorba despre costurile la care se imprumuta statul, o retrogradare a acestuia ducand la o crestere a dobanzilor pentru imprumuturi.
In continuare, analistii din cadrul Fitch Ratings transmit ca “noua guvernare pare constienta de riscurile asupra relansarii economiei pe care le-ar presupune o restrangere agresiva a cheltuielilor”. Astfel, in proiectul de buget pe 2021 este prevazuta o crestere a investitiilor cu aproape 16 procente, cheltuielile totale urcand cu 5%.
Totodata, facand referire la estimarile facute de guvernul liberal privind evolutia economica a tarii in perioada urmatoare, agentia Fitch Ratings sustine ca asteptarile noilor conducatori se dovedesc a fi mai realiste decat cele ale unora dintre guvernele anterioare. Guvernul condus acum de liberalul Florin Citu se asteapta la o crestere anuala a economiei nationale de 4.3% - 5% in perioada 2021 - 2024.
Chiar si in aceste conditii insa, specialistii din cadrul Fitch Ratings se intreaba cum va aborda Romania provocarile sustenabilitatii finantelor publice. Potrivit raportului, Fitch transmite ca “Guvernul mai trebuie acum sa precizeze modul in care va rezolva problema rigiditatilor bugetare legate de salarii, subventii si contributii sociale”. In acelasi timp, agentia isi doreste sa afle cum isi propune noua guvernare sa creasca flexibilitatea cheltuielilor cu pensiile, salariile si educatia si sa faca mai eficienta administratia publica.
Nu in ultimul rand, analistii din cadrul Fitch Ratings trag si un semnal de alarma, sustinand ca tintele fiscale pe care si le asuma actuala guvernare risca sa nu fie atinse fara reforme structurale pe partea cheltuielilor sau a veniturilor. Aceste riscuri ar putea deveni si mai mari in conditiile in care cresterea economica nu ar atinge nivelurile vizate. Iar un asemenea scenariu nu poate fi exclus la aceasta ora, incertitudinile cu privire la actuala criza sanitara provocata de pandemia de coronavirus fiind in continuare foarte mari.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea