Fiscul spune ca Romania nu se mai numara printre statele care inregistreaza crestere a decalajului fiscal
deficit tvaromania deficit tvaprecizari anaffisc tvarambursare tva
In legatura cu raportul Comisiei Europene referitor la decalajul fiscal in ceea ce priveste TVA, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sustine ca Romania nu se mai regaseste printre tarile care inregistreaza o crestere a acestui decalaj.
Potrivit ANAF, in cazul Romaniei, rezultatele indica mentinerea aceluiasi decalaj fiscal, de la 35,8%, in 2016, la 35,5%, in 2017 (raportul rotunjeste cifra in ambii ani la 36%).
In comparatie cu 2016, ANAF arata ca exista state membre care inregistreaza cresteri: Grecia 2,6%, Letonia 1,9% si Germania 0,2%, dar tara noastra nu se mai regaseste printre statele care inregistreaza o crestere a decalajului fiscal.
Conform Fiscului, este pentru prima data, in cei 5 ani de analiza a decalajului fiscal la TVA, cand Romania nu mai figureaza printre statele cu cea mai mare crestere de decalaj fiscal dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.
In cazul Romaniei, raportul semnaleaza ca, in 2017, au avut loc modificari legislative importante, care au afectat structura ratelor de TVA.
Per total, reducerea cotei medii de impozitare a fost de la 17,2, in 2015, la 12,7, in 2017, niciun alt stat membru nemainregistrand modificari semnificative de cota.
Cota efectiva de impunere a scazut la 12,7%, cu 3% mai mic, in comparatie cu cea din 2016. in aceeasi perioada de timp, conformarea fiscala crescand cu un procent. Scaderea cotei efective a fost determinata de reducerea cotei standard.
ANAF explica faptul ca masa de TVA care ar trebui colectata (VTTL) a crescut cu 7%, iar veniturile colectate efectiv din TVA au crescut cu 8%. Astfel se explica si ca decalajul a ramas relativ constant.
Cifra privind decalajul fiscal la TVA aferent anului 2017 a fost revizuita de la 38,7%, cat a fost comunicat in primavara acestui an, la 35,5%, in raportul final.
In plus, raportul publicat de Comisia Europeana introduce un element de noutate, respectiv un exercitiu de prognoza pentru anul precedent publicarii raportului (nivelul decalajului la TVA pentru anul 2018).
Potrivit acestei estimari, nivelul decalajului fiscal la TVA va scadea cu aproximativ 3%, respectiv de la 35,5%, in 2017, la 32,5% in 2018, veniturile colectate din TVA inregistrand o crestere semnificativa in 2018 comparativ cu 2017.
ANAF mentioneaza ca aceasta confirma ca masurile luate in vederea combaterii evaziunii fiscale in cursul anului 2017 si continuate in 2018 au avut efect pozitiv asupra TVA colectata.
Fiscul sustine ca o preocupare prioritara a institutiei o reprezinta reducerea decalajului fiscal la TVA, masurile dispuse in vederea realizarii acestui obiectiv fiind cuprinse in Planul de Masuri pentru eficientizarea colectarii veniturilor la Bugetul General Consolidat, elaborat in iunie 2019.
ANAF adauga ca, in primele opt luni din 2019, veniturile incasate din TVA sunt cu 11,6% mai mari fata de realizarile anului 2018, iar TVA rambursata contribuabililor a crescut cu 8,7%.