Dupa o serie intreaga de dezbateri cu privire la mai multe drafturi care contineau fel si fel de masuri fiscale pentru anul 2024, Executivul pare ca a ajuns in cele din urma la un proiect legislativ final pe care intentioneaza sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului. Astfel, masurile fiscale vor fi adoptate chiar in aceasta forma, fara niciun fel de modificari, spre ingrijorarea specialistilor si a multor oameni de afaceri.
Multi economisti se declara ingrijorati de efectul pe care il vor avea aceste masuri fiscale, o serie intreaga de specialisti avertizand deja ca exista riscul ca masurile sa se intoarca mai devreme sau mai tarziu chiar impotriva statului. In plus, nici oamenii de afaceri nu vad cu ochi prea buni noile masuri gandite de cei de la Palatul Victoria, multi dintre ei sustinand acum ca in anul 2024 vom asista la un intreg val de falimente si insolvente in randul firmelor mici.
Printre masurile gandite de Executiv se numara aceea care prevede aplicarea unui impozit de 1% pe cifra de afaceri a intreprinderilor mici si mijlocii care raporteaza venituri de pana la 60.000 de euro pe an. In plus, impozitul va creste pana la 3% in cazul in care veniturile vor depasi pragul de 60.000 de euro. Din fericire, Guvernul a renuntat in cele din urma la ideea impozitarii cu 16% pe profit in cazul in care rata de rentabilitate ar fi trecut de 30%, o masura indelung criticata in ultimele saptamani de mediul de afaceri.
Tot cu 3% vor fi impozitate si microintreprinderile care desfasoara activitati, principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN: 5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 - Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 – Activitati juridice – numai pentru societatile profesionale cu personalitate juridica, constituite de avocati potrivit legii, 8621 – Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana.
Confederatia Patronala Concordia, care reuneste peste 2.000 de firme active din Romania, critica indelung masurile propuse de Executiv, spunand ca Guvernul pune 85% din efort pe mediul provat, dorindu-si sa stranga venituri de 100 de miliarde de lei in plus, dar sa faca economiii de numai 16 miliarde de lei, pana in 2028.
In acelasi timp, patronatele sustin ca unele masuri nu sunt limitate in timp, ceea ce nu lasa timp de adaptare. Astfel, exista riscul ca aceste masuri sa creeze blocaje in anumite industrii. Bineinteles, exista riscul ca multe firme mici sa nu mai poata supravietui in actualele conditii fiscale incepand de anul viitor.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si