Fisc: Noi modificari la contributia de asigurari sociale de sanatate
anaffiscmodificaricontributia de asigurari socialesanatate
ANAF a facut noi modificari in ce priveste stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor.
Stabilirea obligatiilor de plata se face in cursul anului de catre organul fiscal competent, prin decizie de impunere, pe baza declaratiei de venit estimat/declaratiei privind venitul realizat, potrivit regulilor prevazute la art. 82 din Codul fiscal.
“In decizia de impunere prin care se stabilesc platile anticipate, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole si a celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic, se evidentiaza lunar”, se arata in decizia ANAF.
Iar plata acestei contributii se efectueaza trimestrial, in 4 rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.
Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, iar incadrarea in plafonul maxim se face de catre organul fiscal prin decizia de impunere privind platile anticipate.
“Avand in vedere introducerea plafonului maxim pentru stabilirea bazei de calcul in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate se face la nivelul tuturor contractelor incheiate de contribuabili, fapt ce a condus la diferentierea acestui sistem de impunere fata de cel de stabilire a impozitului pe venit, care presupune stabilirea obligatiilor de plata pe baza fiecarui contract incheiat intre parti”, se mai arata in informarea Fiscului.
In consecinta, este necesar ca stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate sa se faca printr-un formular distinct, care va fi utilizat pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor.
De la aceasta regula fac exceptie persoanele fizice care au realizat venituri din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, care califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente, sau a celor care realizeaza venituri din inchirierea camerelor, situate in locuinte proprietate personala, in scop turistic.