Confederatia Patronala Concordia, reprezentand un segment important al mediului de afaceri din Romania, si-a exprimat temerile legate de posibilele masuri de consolidare fiscala care ar putea fi adoptate dupa alegerile din iarna, in ciuda asigurarilor date de premierul Marcel Ciolacu.
Radu Burnete, directorul executiv al Concordia, a mentionat ca, desi premierul a promis ca nu vor fi majorate taxele si ca deficitul public va fi gestionat prin reducerea cheltuielilor, exista ingrijorari ca, ulterior alegerilor, ar putea fi introduse noi taxe si impozite intr-un efort accelerat de consolidare fiscala. Drept vorbind, predictibilitatea fiscala nu este un capitol la care autoritatile romane sa exceleze, trebuie sa recunoastem!
In cadrul consultarilor cu premierul si membrii guvernului, Concordia a discutat despre planurile guvernamentale legate de consolidarea fiscala pe termen scurt si lung, subliniind importanta unor masuri care sa nu afecteze negativ mediul de afaceri. Cu toate acestea, Concordia si-a exprimat preocuparea ca planurile guvernului ar putea evolua in directii nefavorabile pentru companii, in ciuda asigurarilor oficiale primite.
„Am fost asigurati ca vom fi consultati in privinta acordului de reducere graduala a deficitului la mai putin de 3%, in urmatorii sapte ani, care se negociaza cu Comisia Europeana. Am luat ca atare mesajul premierului si speram sa se poata tine de cuvant. Nu ascund ca exista un oarecare scepticism din partea mediului privat si temerea ca, dupa alegeri, lucrurile vor intra rapid pe o panta accelerata de consolidare fiscala. In masura in care consultarile au loc si vedem materializandu-se acest plan in directia celor anuntate de premier, atunci probabil ca aceste temeri se vor disipa”, a declarat Radu Burnete dupa negocierile cu premierul Ciolacu.
Confederatia Patronala Concordia si-a declarat cu aceasta ocazie sustinerea pentru digitalizarea ANAF, transmitand ca in acest fel se poate reduce atat evaziunea fiscala, cat si birocratia. „As vrea sa subliniez ca digitalizarea si reforma ANAF trebuie sa reduca atat birocratia, cat si evaziunea. Daca uneori reactionam pe acest subiect, este doar atunci cand masurile propuse o cresc pe prima, lasand-o neatinsa pe a doua”, a mai spus Radu Burnete.
Reprezentantii Concordia au mai discutat cu premierul Ciolacu si despre masurile de plafonare a preturilor la energie, alimente si RCA, pozitionandu-se impotriva acestor practici. Potrivit reprezentantilor mediului de afaceri, o astfel de abordare reprezinta doar un “pansament pe termen scurt”, care nu rezolva problemele de fond. „Aceste plafonari fac mult rau pietelor, de aceea trebuie sa revenim la piete concurentiale, unde preturile sunt formate de cerere si oferta”, a spus Radu Burnete.
Citeste si: Vine alt val de scumpiri peste noi! Patronii de firme anunta dezastrul: preturile vor creste, mai ales la materialele de constructii
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
ANPC-ul a bagat spaima in patronii de restaurante din Romania. Acuzatii grave privind controalele
Concedierea salariatului al carui post se desfiinteaza. Cateva probleme practice de avut in vedere
Partenerii nostri
Repausul saptamanal se acorda doar in natura? Demersuri si prevederi importante
Calificare/pregatire profesionala la locul de munca - prevederi legale
Obligatiile angajatorului la stabilirea salariului. Prevederi legale si explicatiile specialistilor
Reparatii autoturisme decontate prin firma de asigurari: Monografie contabila
Stabilirea rezidentei fiscale in Romania a persoanelor juridice straine [Ghid ANAF]
Ce beneficii extrasalariale neimpozabile pot primi angajatii in 2025?
Noua regula pentru functionarii publici: vor da teste scrise din legislatie in fiecare an!
Amenda GDPR pentru o firma care a divulgat informatii din actele de angajare ale unui fost salariat
Indemnizatia de doctorat: Valoarea in 2025 si cum se poate obtine
Te-ar putea interesa si