Am trecut deja de prima jumatate a anului 2024, multi facandu-si deja planuri pentru anul ce urmeaza sa vina. Iar in mediul de afaceri exista deja multe semne de ingrijorare cu privire la deciziile pe care le vor lua autoritatile din punct de vedere al taxelor si impozitelor, mai ales stiuta fiind impredictibilitatea specifica tarii noastre la acest capitol. In plus, multe voci sustin ca guvernantii vor incepe sa creasca taxele si impozitele dupa ce toate alegerile electorale din acest an se vor incheia!
Radu Burnete, director executiv al confederatiei patronale Concordia, le-a transmis recent celor de la Economedia ca marea majoritate a firmelor din Romania se asteapta la un pachet de cresteri de taxe si impozite in anul ce urmeaza. Mai mult decat atat, seful Concordia mai acuza guvernul ca a transferat asupra mediului privat toata povara modificarilor fiscale din acest an.
”De fiecare data cand ii auzi pe reprezentantii guvernului ei insista ca nu se intampla nimic. Nu creste TVA, nu cresc taxele, nu-i nicio nicio problema. Dar asta nu e o pozitie realista din punctul nostru de de vedere. Dar, strict uitandu-ma la traiectoria deficitului, la venituri si la cheltuieli, e absolut evident ca trebuie luate masuri ca sa opreasca aceasta gaura”, a spus Radu Burnete.
Ceea ce, intr-adevar, s-a si intamplat chiar saptamana trecuta, atunci cand Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a transmis ca nu se pune problema cresterii taxelor si impozitelor pentru anul 2025. „La Ministerul Finantelor nu s-au purtat niciun fel de discutii pentru ca impozitul pe venit sa creasca la 16%, nici pentru cresterea TVA din 2025. Comisia Europeana nu a dat un verdict pe planul de ajustare a deficitului, pentru ca noi nu am prezentat inca un astfel de plan. Asa cum am mai subliniat, abia dupa ce va fi agreat in coalitie, vom merge sa il prezentam la Bruxelles”, a declarat ministrul.
Intrebat despre asteptarile sale cu privire la deficitul bugetar din anii 2024 si 2025, Radu Burnete s-a dovedit a fi destul de pesimist. “Deficitul bugetar cu siguranta mai mare decat cel prognozat. Va fi dificil sa incheiem cu un deficit sub 7% anul acesta. As vrea sa fiu eu pesimistul de serviciu si sa nu am dreptate. Dar ma ingrijoreaza cand ne uitam la structura veniturilor si a cheltuielilor pe anul acesta. Veniturile fiscale au crescut cu aproape 15%, ceea ce ai putea spune ca e fabulos. De fapt, e efectul pachetului fiscal de anul trecut, pe care-l platim. Nu e o mare realizare, n-am inventat apa calda. Cu toate acestea, cheltuielile noastre publice au fost cu peste 20% mai mari.”, a spus el.
“Eu nu spun ca vine apocalipsa. Dar, strict uitandu-ma la traiectoria deficitului, la venituri si la cheltuieli, e absolut evident ca trebuie luate masuri ca sa opreasca aceasta gaura. Si pare ca pe partea de cheltuieli, nu ca nu reusesc, fac mai rau. Si atunci ramane partea de venituri bugetare.”, a mai declarat presedintele confederatiei patronale Concordia cu privire la asteptarile mediului de afaceri pentru anul 2025.
“Deci, desi ni se spune ”stati linistit, nu se va intampla nimic”, nu cred ca e realist sa sa presupunem asta. Asteptarea pe care o simt si eu in randul membrilor nostri este ca acum e pusa putin plapuma pe tambal, ca sunt alegeri si nimeni nu vrea sa vorbeasca de cresteri de de taxe. Dar imediat cum se vor termina alegerile o sa ne trezim cu o factura, cu un pachet fiscal. Ca va creste TVA-ul, ca vor creste impozitele pe venit sau pe dividende, ca o sa avem un impozit progresiv. Uneori premierul spune ca este cel mai mare suporter al impozitarii progresive, ceea ce noi nu credem ca ar fi bine pentru economia noastra.”, a continuat el in acelasi ton.
Citeste si: Cresteri de taxe si impozite in 2025? Ce ne asteapta, acum ca au trecut alegerile
Sursa foto: freepik.com
Ultimele NOUTATI
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare
Sistemul traditional de pensii incepe sa dea semne de colaps intr-una dintre cele mai mari economii europene. Urmeaza Romania?
25.000 de lei amenda pentru firmele care fac aceasta greseala! Toti patronii sunt vizati!
Partenerii nostri
Salariu mediu net si brut in 2025 - la ce valori a ajuns?
Surpriza de PROPORTII in legislatia muncii si HR! Ce se petrece, incepand de astazi?
Donatie autoturism catre ONG: Cadrul legal si implicatii fiscale
e-Transport: 4 pasi esentiali privind codul UIT si dispozitivul GPS
Declaratia Unica 2025. Cum se completeaza si depune de catre persoanele fizice - Ghid ANAF
Bilet la ordin: Notiuni, caracteristici si utilizari
Pensia sociala in Romania: Cine primeste si care sunt criteriile de acordare
Sterilizarea va fi OBLIGATORIE pentru TOTI cainii fara Pedigree, cu sau fara stapan
Te-ar putea interesa si
Adevarul despre salariile din Bucuresti. In capitala se castiga in mana, in medie, 6.749 lei
Cum poti sa-ti deschizi o florarie in 2025. Cati bani te costa investitia initiala si cum sa pui firma pe picioare