Reprezentantii mediului de afaceri din Romania acuza din nou guvernantii de impredictibilitate, cresterea constanta a taxelor dand mari batai de cap business-urilor mai mici sau mai mari din tara. Modificarea Codului Fiscal a adus o serie intreaga de schimbari pentru firme, multe dintre ele facand referire la taxe noi sau la majorarea unor taxe deja existente. In aceste conditii, sustinerea unei afaceri devine o provocare din ce in ce mai grea pentru multi antreprenori.
Despre aceasta problema a vorbit recent si analistul economic Adrian Negrescu. Invitat in emisiunea “Buna, Romania!” de la postul de televiziune B1 TV, Negrescu a vorbit printre altele despre colectarea TVA-ului si despre cresterile repetate de taxe din ultima perioada. In opinia lui, daca statul s-ar asigura ca aduna banii stransi din TVA, nu ar mai avea nevoie sa creasca taxele atat de des.
„N-o sa se incoroneze nimeni sa-si plateasca taxele doar pentru faptul ca am digitalizat serviciile. E o falsa impresie si, mai mult decat atat, noi, in loc sa vorbim de cresteri de taxe, putem sa vorbim de aceasta colectare. Numai pe TVA, de exemplu, avem o gaura, un minus, de vreo 50 de miliarde de lei in fiecare an, la TVA. Pai noi daca am aduna banii astia din TVA, din economia romaneasca, n-ar mai trebui sa mai crestem taxele, asa, de pe o zi pe alta, mai ceva ca cotele apelor Dunarii. In Romania, cresc taxele mai ceva ca intr-o tara bananiera.”, a spus Adrian Negrescu la B1 TV.
“Uitati-va, au crescut taxele pe mediul de afaceri de vreo 3 ori in ultimii 2 ani de zile. Pai ce predictibilitate ai sa faci o afacere cand cand vine statul si se gandeste ‘uite, mai bagam o taxa. Ne-am mai gandit la ceva’.”, a mai continuat el.
Vrem sau nu sa recunoastem, mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate din partea statului, in special atunci cand vine vorba despre taxe si impozite. Predictibilitatea fiscala permite companiilor sa isi planifice bugetele pe termen lung. Stiind ce taxe si impozite vor trebui platite, afacerile pot face previziuni precise si pot gestiona mai eficient resursele financiare.
In acelasi timp, predictibilitatea fiscala reduce costurile de conformare si administrare. Companiile nu trebuie sa-si ajusteze continuu sistemele contabile si de conformitate pentru a se alinia la noile reglementari fiscale, economisind astfel timp si bani. De asemenea, stabilitatea fiscala incurajeaza investitiile. Cand companiile sunt sigure ca nu vor exista schimbari bruste in politica fiscala, sunt mai dispuse sa investeasca in noi proiecte, tehnologii si expansiuni, contribuind la cresterea economica. Nu in ultimul rand, stabilitatea fiscala creste increderea investitorilor, atat locali cat si internationali. Investitorii prefera sa isi plaseze capitalul in economii previzibile, unde riscul unor modificari fiscale neasteptate este redus.
Citeste si: Romanii nu mai au curaj sa-si deschida firme: a scazut puternic numarul societatilor nou infiintate
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
ING face valuri in Europa! Gigantul bancar pune ochii pe rivali – ce urmeaza?
Scandal in energie! ANRE acuzata ca tine piata blocata – urmeaza schimbari majore?
Cursul valutar EURO- LEU 2025. La ce sa te astepti daca platesti chirie, rate la credite in euro sau ai depozite bancare?
NU mai platesti amenzi din greseala! Solutia geniala introdusa de Banca Transilvania
Partenerii nostri
HG nr. 27/2025. Metodologia privind prevenirea si combaterea hartuirii la locul de munca se modifica
Modificari in Codul Muncii. Protectia angajatilor si hartuirea la locul de munca
Te-ar putea interesa si