Industria materialelor de constructii nu o duce deloc bine in ultima perioada, ceea ce a atras recent si o implicare a autoritatilor de la cel mai inalt nivel. La sfarsitul saptamanii trecute, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului a prezentat in prima lectura Executivului un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru aprobarea si finantarea Programului National pentru Dezvoltarea Productiei Interne de Produse si Materiale de Constructii.
Potrivit oficialilor din MEAT, programul propune o schema de ajutor de stat destinata industriei materialelor de constructii, care presupune cresterea industriei interne cu 10% si crearea a aproximativ 20.000 de locuri de munca. Astfel, schema de ajutor de stat propusa are ca scop sustinerea financiara a investitiilor private pentru infiintarea si/sau dezvoltarea capacitatilor de productie pentru produse si materiale de constructii.
„Am prezentat in prima lectura in sedinta de Guvern schema de ajutor de stat pentru materiale de constructii. Masurile de sprijin pe care le propunem vor contribui la cresterea productiei interne de materiale de constructii cu circa 10%, respectiv cu aproximativ 500 milioane euro si vor duce la scaderea importurilor si la reducerea deficitului comercial. De asemenea, vor fi mentinute locurile de munca din activitatile producatoare de materiale de constructii si din constructii precum si se vor crea aproximativ 20.000 locuri de munca noi prin implementarea schemei de ajutor de stat” a declarat ministrul MEAT, Stefan Radu Oprea.
Schema de sprijin propusa de MEAT este una multianuala, pentru perioada 2023 - 2027, acordarea finantarii realizandu-se cu incadrarea in creditele de angajament si creditele bugetare aprobate prin legile bugetare anuale, prin bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului. Suma ce va fi alocata pentru anul 2023 este echivalentul in lei a 150 milioane euro.
La randul sau, premierul Marcel Ciolacu a intervenit in toata aceasta discutie si si-a declarat sprijinul pentru aceasta initiativa a Ministerului Economiei si Antreprenoriatului. "Sustinem productia interna ca sa fim siguri ca pe santierele de autostrazi si la toate celelalte mari obiective aflate in desfasurare vom avea o materie prima constanta si la preturi corecte. In acest moment, Romania importa jumatate din materia prima folosita in obiectivele publice. Este evident ca trebuie sa venim cu anumite solutii, mai ales ca aceste materiale de constructii sunt furnizate constructorilor dupa trei sau sase luni. Vorbim si de ritmul investitiilor din Romania", a transmis seful de la Palatul Victoria.
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si