Financial Times: Preluarea presedintiei Consiliului UE de Romania va evidentia coruptia din tara
coruptiepresedintia consiliului uefinancial timesliviu dragnea
Financial Times, una dintre cele mai prestigioase publicatii la nivel mondial, a publicat un material dur despre Romania. Jurnalistii scriu ca preluarea presedintiei Consiliului UE de catre Romania o ocazie rara pentru Bucuresti sa-si arate realizarile si ambitiile in cadrul UE, va aduce sub lumina reflectoarelor structura opaca de putere si coruptia omniprezenta din Romania.
"Oricine crede ca Romania risca sa devina un fief al lui Liviu Dragnea, cel mai puternic politician local, poate gasi destule semne care sa confirme acesta parere in orasul sau de bastina, Alexandria", afirma jurnalista Valerie Hopkins intr-un material pentru Financial Times.
Jurnalista mentioneaza proprietatea impresionanta a liderului PSD din Alexandria, vila impresionanta cu teren de tenis si piscina.
"Vila uriasa a lui Dragnea, cu un teren de tenis si piscina, se afla in apropierea centrului orasului, capitala uneia din cele mai sarace regiuni din Romania. In conditiile saraciei din Romania provinciala, resedinta lui Dragnea este un monument al culturii impunitatii", subliniaza jurnalista FT.
"Dl. Dragnea, liderul formatiunii de guvernare PSD, nu poate fi prim-ministru din cauza unei condamnari penale pentru frauda electorala, insa criticii sai spun ca acesta controleaza Guvernul si isi foloseste influenta imensa pentru a incerca sa se protejeze pe el, dar si membri ai clasei politice, de cruciada procurorilor anticoruptie", mai explica Valerie Hopkins.
"Romania a preluat saptamana aceasta presedintia Consiliului UE pentru sase luni - un punct de referinta pentru perioada de tranzitie post-comunista a tarii si o oportunitate rara sa-si arate realizarile si ambitiile in cadrul UE", se mai arata in material.
"Insa, de asemenea, lumina reflectoarelor UE va expune structura opaca de putere din Romania, clasa conducatoare macinata de conflicte si coruptia omniprezenta cele mai atente analize de cand tara a aderat la Blocul comunitar, in urma cu 12 ani", afirma jurnalista.
Purtatorul de cuvant al lui Liviu Dragnea nu a raspuns solicitarilor pentru un interviu, insa sustinatorii lui Dragnea afirma ca acuzatiile la adresa liderului PSD si a altor membri reprezinta persecutie politica, se mai precizeaza in materialul publicat de FT.
"Parca inspirat de Viktor Orban, prim-ministrul nationalist al Ungariei, dl.Dragnea si aliatii sai au raspuns criticilor prin atacarea UE, desi cele mai recente sondaje de opinie au aratat ca 91% din romani doresc sa ramana parte din Blocul comunitar", se mai arata in material.