Fermierii vor primi 640 de milioane de lei in contul culturilor afectate de seceta
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat ca a convenit cu premierul si cu ministrul Finantelor, ca, la rectificarea bugetara de vineri, ministerul pe care il conduce sa primeasca 640 de milioane de lei pentru plata despagubirilor fermierilor ale caror culturi au fost afectate de seceta din aceasta vara.
"O suma destul de mare, care va veni la bugetul Ministerului Agriculturii prin aceasta rectificare si, dupa aceea, va fi distribuita catre fermieri, imediat dupa momentul in care vom primi cererile si in momentul in care vom avea acceptul Comisiei Europene, scris, vizavi de notificarea pe care o facem", a declarat Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Conform ministrului, "cel mai probabil vineri, daca nu saptamana viitoare in sedinta de Guvern", va fi aprobata rectificarea.
"Astazi, notificam Comisia Europeana. De la 1 noiembrie, cel mai probabil, vom primi cereri. Vom anunta imediat ce se va aproba Hotararea de Guvern.
Vom primi cereri din partea fermierilor, urmand ca, la inceputul sau jumatatea lunii decembrie, imediat ce va veni raspunsul Comisiei Europene, sa incepem sa facem aceste plati", a precizat Constantin.
Suprafata terenurilor agricole afectate, in diverse stadii, de seceta se ridica la 1,6 milioane de hectare.
Vor primi despagubiri fermierii care au suferit pierderi pe suprafete intre 30% si 100%.
Numarul celor care vor primi despagubirile este de aproximativ 173.524, dupa evaluarile facute de directiile agricole si de institutiile care functioneaza in subordinea prefecturilor.
Din totalul celor care vor primi despagubiri, 165.000 sunt persoane fizice.
"Valoarea maxima pentru cei care au fost afectati 100% difera, iar, la culturile principale, de exemplu, la porumb, ea nu poate sa depaseasca 420 de lei la hectar, in cazul persoanelor juridice, si 210 lei la hectar, in cazul persoanelor fizice", a precizat ministrul.
Categoriile de culturi pentru care se vor acorda despagubirile sub forma unor ajutoare de stat sunt: porumb boabe, floarea-soarelui, soia, cartof, sfecla de zahar, legume, plante de nutret, pasune si faneata.