Fermierii romani vor primi subventii de 300 milioane de euro
subventii 2016apiaplata pe suprafataplata redistributivasprijin fermieri
Vineri, 8 aprilie, a inceput efectuarea platilor finale aferente cererilor unice de plata - campania 2015. In conturile agricultorilor vor fi virate 300 de milioane de euro.
Potrivit unui comunicat APIA, platile se efectueaza progresiv incepand cu 8 aprilie, pe masura ce dosarele fermierilor sunt procesate si validate pe tot fluxul de lucru din cadrul sistemului informatic, pentru fiecare schema de plata pentru care s-a facut solicitarea.
Functionarii APIA impreuna cu specialistii consortiului condus de SIVECO Romania depun toate eforturile in vederea respectarii cu strictete a termenelor planificate si comunicate, astfel incat fondurile sa ajunga cat mai repede la fermieri.
Pentru atingerea acestor obiective a fost necesar un efort sustinut al ambelor echipe.
Precizam ca functionarea modulului care asigura platile finale valorifica activitatea laborioasa de dezvoltare si implementare a tuturor celorlalte module care sustin fluxurile operationale ale APIA.
Nu in ultimul rand, incadrarea in termenele asumate fata de dl. Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, se datoreaza implicarii functionarilor APIA din teritoriu care, alaturi de cei de la sediul central, in program prelungit, au operat si prelucrat cu maxima responsabilitate datele in sistemul informatic.
Pana la acest moment, schemele care se autorizeaza la plata sunt urmatoarele:
* Schema de plata unica pe suprafata in cuantum de
79,73 euro/ha;
* Plata redistributiva:
- primul interval: 1 - 5 ha inclusiv in cuantum de
5,00 euro/ha;
- al doilea interval peste 5 ha si pana la 30 ha inclusiv in cuantum de
51,07 euro/ha.
* Plata pentru tinerii fermieri in cuantum de
19,93 euro/ha;
* Plata pentru micii fermieri care au pana la 7 ha in cuantum de maxim
1250 euro;
* ANT 1 (Schema de ajutoare nationale tranzitorii pentru culturi pe teren arabil, decuplata de productie) in cuantum de
19,19 euro/ha.
Platile se efectueaza in lei, la cursul de schimb stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2015 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 323 din 01 octombrie 2015, respectiv 4,4176 lei pentru un euro.
Pe masura ce dezvoltarea sistemului informatic va permite, APIA va autoriza si plata celorlalte scheme de plati directe, ajutoare nationale tranzitorii si masuri de dezvoltare rurala.
Reamintim ca, in ceea ce priveste Campania 2015, APIA a efectuat platile in avans pe suprafata autorizand la plata suma de 255,4 milioane euro pentru un numar de 602.159 fermieri. Diferenta de plata de 1,34 mld euro aferenta platilor directe pe suprafata, pana la plafonul financiar alocat Romaniei in Campania 2015 care este in valoare de 1.59 mld euro, se va efectua in conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare, pana la data de 30 iunie 2016.
Schemele/masurile de sprijin pe suprafata sunt finantate din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si din Bugetul National (BN), prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Sursa: APIA
Foto: www.dumbfunded.co.uk
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing