Fermierii romani isi pot vinde prin licitatie produsele agricole
licitatieproduseagricoleinstitutii
Multi din fermierii romani nu stiu ca pot sa-si vanda produsele participand la licitatiile publice organizate de institutiile statului, se arata intr-un studiu studiu facut de licitatia.ro.
Zilnic sunt publicate zeci de licitatii de achizitii produse agricole : fasole, cartofi, mere etc, sau produse lactate achizitii de urda, branza, telemea, lapte, unt, smantana etc.
In primele trei luni ale acestui an, s-au publicat 41 licitatii pentru achizitii de produse lactate si 44 licitatii pentru achizitia de produse agricole, cum ar fi cartofi, morcovi, mere si alte fructe si legume, conform datelor de pe licitatia.ro.
Pentru multe din aceste licitatii procedurile sunt simplificate, iar depunerea ofertelor este simpla, ba chiar la unele licitatii precum compararile directe organizatorul cere direct o oferta de pret.
Pentru participarea la aceste licitatii este necesara doar inregistrarea ofertantului in SEAP in catalogul de produse ca si furnizor, urmand ca autoritatea contractanta sa-I trimita o cerere de oferta. Alte licitatii sunt organizate la sediile institutiilor prin metoda clasica de depunerea ofertei scrisa la sediul organizatorului.
„Licitatia.ro vine in sprijinul fermierilor cu Abonamnetul Strat Produse Agricole. Prin acest abonamnet fermierul va primi pe e-mail zilnic toate licitatiile publice din domeniul agricol. In sarcina lui ramanane doar depunerea ofertelor si participarea propriu zisa la licitatie”, anunta oficialii site-ului.
Printre conditiile cerute de organizatori sunt: “Sa aiba platite impozitele si taxele locale la zi, sa respecte prevederile legale privind protectia sanatatii publice, protectiei igienei alimentului si calitatii produsului.”
Principalii organizatorii de licitatii pentru achizitia de produse agricole si lactate sunt penitenciarele, Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, spitalele, unitatile militare, Consiliile Judetene pentru elevii din clasele pregatitoare si elevii din clasele I-VIII in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe in scoli si in cadrul programului national lapte-corn.
Pe site sunt peste 20 de licitatii de achizitii produse agricole la care inca se pot depune oferte.