Fenomenul bizar de pe piata muncii din SUA: sa speram ca nu vine si in Romania
demisii suapiata muncii suajoburi sua
In timp ce angajatorii nu stiu ce sa mai faca pentru a atrage oameni in numeroasele locuri de munca vacante, angajatii din SUA sunt increzatori in economie si in fortele proprii si pleaca pe capete de la joburile lor.
Numarul
americanilor care pleaca din proprie initiativa de la locul de munca a crescut la un nivel record in septembrie.
In acelasi timp, oferta de locuri de munca este mai mare decat inaintea pandemiei, semn ca firmele ar putea fi nevoite sa continue sa creasca salariile pentru a atrage lucratori.
In septembrie 2021, renuntarile la locurile de munca s-au majorat cu aproximativ 164.000, ridicand totalul la un nivel record de 4,4 milioane.
Numai in pielea angajatorilor sa nu fi, dar numarul mare de renuntari inseamna incredere in piata muncii, deoarece lucratorii pleaca atunci cand sunt mai siguri in capacitatea lor de a-si gasi un nou loc de munca.
In septembrie 2021, 56.000 de oameni au renuntat la locuri de munca in industria artelor, divertismentului si recrearii, 47.000 au plecat din celelalte servicii, iar din sectorul educatiei de stat si locale au plecat 30.000 de angajati.
In acelasi timp, cresterea continua a renuntarilor este stimulata de marirea salariilor cu procente intre 4,5 si 5%.
Fed nu majoreaza dobanda
Rezerva Federala, banca centrala a SUA, a rezistat solicitarilor de a lua masuri mai puternice pentru combaterea inflatiei care a atins maximl ultimilor 31 de ani, argumentand ca aceasta ramane tranzitorie.
Insa, Fed a anuntat ca, de luna aceasta, va reduce programul de cumparare de obligatiuni.
Tot in septembrie, ofertele de locuri de munca s-au redus cu 191.000, la 10,4 milioane, iar angajarile au ramas neschimbate: la 6,5 ??milioane.
Cel mai recent raport al Departamentului Muncii privind ocuparea reflecta o economie neuniforma, cu o cerere puternica si deficite de forta de munca si de bunuri.
Inflatia salariala arata putine semne de scadere. Angajatorii din aproape toate domeniile se bat sa atraga muncitori, pe piata muncii fiind cu trei milioane de oameni mai putini in comparatie cu nivelurile de dinaintea pandemiei.
Lupta pentru muncitori a impulsionat cresterea salariilor la un ritm anual de 4,9%, in octombrie, desi aceasta crestere a fost depasita de inflatie.