Facturile uriase la curent si gaz lovesc din nou? Ce sa faci, daca te trezesti cu zeci de mii de lei de dat, pentru trei becuri
facturi aberantesanctiuni umflare facturiscumpire gaza
Din ce in ce mai multi romani se trezesc cu facturi aberante la energie electrica si gaze. Desi nu mineaza bitcoin si nici nu au mari consumatori de energie in apartamente, companiile ii scot datori cu mii sau chiar zeci de mii de lei.
Cele mai recente cazuri au fost inregistrate la
Brasov, unde un furnizor de energie electrica a facturat majorat consumul anumitor cetateni.
In situatia respectiva, se aplica sanctiuni contraventionale, iar cand oferta sau factura primita de un consumator nu concorda cu prevederile contractuale, clientul trebuie sa trimita o sesizare catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care isi imparte, in aceste spete, competenta cu Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) care se ocupa de formele de contract.
Consumatorul trebuie sa faca o sesizare mai intai catre operatorului economic respectiv furnizor, sa gaseasca o solutionare amiabila acolo. Daca nu gaseste aceasta solutionare amiabila, nu trebuie sa plateasca. Trebuie sa se indrepte si catre ANPC.
"Specialistii nostri vor verifica exact modul de calcul in conformitate cu prevederile actuale legale. Daca modul de calcul nu este corect, cu celeritate se vor restitui sumele, daca acestea s-au platit.
Daca nu s-au platit, se va refactura clientului respectiv", a declarat, la Antena 3, Paul Silviu Anghel, seful Directiei Generale Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana din cadrul ANPC.
Cat plateste factura ministrul Energiei?
Inainte de a fi ministru al Energiei, Virgil Popescu, este consumator de energie electrica si gaze.
El a declarat, in cadrul unei emisiuni la Antena3, ca a platit 400 de lei, cat i-a venit cea mai recenta factura la gaze.
Ministrul Energiei se asteapta, in perioada de primavara-vara si toamna, sa fie o scadere brusca a pretului la gaze naturale.
In acelasi timp, PNL a anuntat, intr-un comunicat de presa, ca masurile de protejare a populatiei fata de scumpirile la energie au fost o prioritate si, daca exista noi propuneri din partea celorlalte partide din coalitie, acestea vor fi luate in considerare cand va fi imbunatit cadrul legislativ.
"Avem incredere ca furnizorii isi vor primi banii fara ca activitatea sa le fie afectata. Insa, semnalul pe care il transmitem este unul clar si categoric: sa respecte legea, pentru ca, in mod contrar, vor fi sanctionati.
Institutiile abilitate: ANRE, ANPC si Consiliul Concurentei se asigura ca legea este respectata, iar cetatenii nu sunt trasi pe sfoara”, se arata in comunicat.
Liberalii lucreaza la noi solutii pentru criza energetica si ca sunt dispusi sa discute propunerile aliatilor de guvernare.