Tarifele la electricitate au explodat in ultimele luni, invazia ruseasca din Ucraina provocand o criza fara precedent la acest capitol pe Batranul Continent. Comisia Europeana a propus la mijlocul acestei saptamani o alternativa la varianta plafonarii pretului gazelor naturale, o idee care nu este imbratisata de toate statele membre ale blocului comunitar european. Este vorba despre un nou mecanism care ar avea rolul de a diminua preturile la electricitate.
Liderii Uniunii Europene au cerut recent Comisiei sa vina cu decizii concrete referitoare la un intreg set de masuri cu privire la achizitiile comune de gaze si la reglementarea pietei angro de gaze. De asemenea, UE nu a renuntat la planul plafonarii pretului gazelor naturale utilizate in productia de electricitate, in ciuda faptului ca Germania si-a exprimat in mai multe randuri dezacordul cu privire la aceasta idee.
Varianta plafonarii a fost insa deja aplicata in Spania si Portugalia. Mai exact, plafonarea consta in reducerea facturilor cu gazele naturale ale operatorilor de centrale electrice, diferenta dintre pretul de piata si cel plafonat fiind acoperit printr-o subventie de la stat. Astfel, se doreste o scadere a pretului electricitatii.
Comisia Europeana estimeaza ca implementarea acestei plafonari a preturilor gazelor naturale la nivelul intregului bloc comunitar european ar putea avea efecte inegale. Intr-un raport recent, specialistii CE dau ca exemplu un plafon de pret de 100 - 120 de euro pentru un Megawatt-ora. Intr-un astfel de scenariu, operatorii de centrale electrice pe gaze ar putea fi incurajati sa achizitioneze o cantitate mai mare de gaze naturale, ceea ce ar duce in cele din urma la majorarea consumului european de gaze cu cinci pana la noua miliarde de metri cubi.
Mai mult decat atat, Comisia Europeana atrage atentia asupra riscului cresterii exporturilor in afara Uniunii, in Marea Britanie, Elvetia si in Balcani, a electricitatii produse pe baza gazelor subventionate de europeni.
In cele din urma, specialistii CE mai avertizeaza si asupra variatiei foarte mari a costurilor cu aceste subventii. Tarile cu multe centrale electrice pe gaze, cum ar fi Germania, Italia sau Olanda, ar ajunge sa plateasca o factura extrem de ridicata. In acelasi timp, cel mai mare beneficiar al acestei masuri ar fi Franta, acolo gasindu-se marii importatori de electricitate produsa pe baza de gaze naturale.
Oficialii de la Bruxelles propun astfel o metoda alternativa care poate fi aplicata foarte rapid. Mai exact, ar fi vorba despre majorarea componentei din contracte care fixeaza in avans pretul primit de producatorii de electricitate pe baza de regenerabile si energie nucleara, in functie de costul lor real de productie. O astfel de varianta ar reduce automat volumele de electricitate vandute la pret angro pe piata indexata cu cea a gazelor.
Citeste si: Se schimba pensiile, din 2023, pentru milioane de romani: iata ce se intampla de la 1 ianuarie, ministrul Muncii face toate dezvaluirile
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si