Romanii se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari atunci cand vine vorba despre plata facturilor la utilitati, scumpirile din ultimele luni dovedindu-se a fi fara precedent. Potrivit datelor EUROSTAT, Romania este statul membru al blocului comunitar european cu cele mai mai scumpiri.
Preturile medii la electricitate pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeana au continuat sa creasca semnificativ in al doilea semestru din 2022 in raport cu aceeasi perioada din anul precedent, de la 23.5 euro/100 kWh la 28.4 euro/100 kWh. Surprinzator sau nu, in Romania au fost remarcate cele mai mari scumpiri in acest sens din intregul bloc comunitar european.
Cresterea preturilor la electricitate si gaze naturale a inceput inca din iarna anului trecut, insa majorarile semnificative au inceput sa apara abia dupa inceperea razboiului din Ucraina. In ultima perioada, dupa o interventie a guvernelor europene, preturile s-au stabilizat intr-o oarecare masura. Autoritatile europene au apelat la diverse masuri pentru a reusi acest lucru, precum la reducerea taxelor si impozitelor sau la plafonarea de preturi si la alocarea de vouchere pentru unii consumatori finali.
Toate statele membre ale Uniunii Europene au adoptat subventii guvernamentale, reduceri de taxe si de impozite, drept pentru care ponderea taxelor in facturile de electricitate a scazut de la 36% la 16% in semestrul doi al anului 2022 in raport cu aceeasi perioada a anului precedent.
Cu toate acestea, in semestrul al doilea al anului trecut, preturile la electricitate pentru consumatorii casnici au crescut in nu mai putin de 25 de state UE in raport cu perioada similara din 2021. Asa cum spuneam si mai devreme, cea mai mare scumpire a fost inregistrata in Romania, avansul fiind de 112%. Scumpiri semnificative au mai fost raportate si in Cehia, Danemarca, Lituania si Letonia. In schimb, in tari precum Polonia, Bulgaria, Germania, Austria sau Luxemburg scumpirile au fost de cel mult 5 procente.
Cele mai scazute preturi medii la electricitate pentru consumatorii casnici din Uniunea Europeana au fost inregistrate in al doilea semestru al anului trecut in Ungaria (10.8 euro/100 kWh), Bulgaria (11.5 euro) si Malta (12.8 euro). In acelasi timp, cele mai mari preturi au fost raportate in Irlanda (42 euro), Belgia (44.9 euro) si Danemarca (58.7 euro).
Ultimele NOUTATI
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Cum sa faci cozonaci pufosi de fiecare data secretul pe care bunica nu ti l-a spus
De ce nu trebuie sa-ti fie frica de un credit de nevoi personale. Ghid pentru incepatori
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si