Facturile noastre, sub semnul intrebarii din septembrie. Presedintele PSD spune ca schema de compensare nu poate tine la infinit
facturicompensare energie
In prezent, consumatorii casnici si industriali din Romania beneficiaza, in conditiile legii, de scheme de compensare a costurilor facturilor la energie, pe fondul exploziei preturilor din ultima perioada. Doar ca aceasta masura nu poate fi aplicata vesnic, iar in septembrie situatia s-ar putea schimba, inca nefiind clar in ce forma.
Ceea ce stim la aceasta ora este ca de la varful Guvernului Romaniei incep sa apara voci care cer eliminarea compensarii si gasirea unor alte solutii. De exemplu, liderul PSD, Marcel Ciolacu, sustine ca "nu se mai poate continua pe o perioada lunga cu aceasta Ordonanta de Urgenta".
"Nu se mai poate continua o perioada lunga pe aceasta OUG si acum exista doua-trei variante pe care o sa le discutam in coalitie. Nu putem aloca 3% din PIB specula, fiindca e o specula, in energie", a completat acesta.
"Compensarea trebuia sa fie pe o perioada limitata si apoi Ministerul Energiei si ANRE sa vina cu solutii. Eu zic ca pana la 1 septembrie trebuie luata aceasta decizie", a mai spus social-democratul, care continua sa blameze liberalizarea pietei energetice din 2021 si sa ramana un sustinator al preturilor reglementate de stat.
FMI cere, concret, ca factorii de decizie de la nivel guvernamental sa elimine masurile de sprijin aplicate facturilor. Astfel, oamenii vor fi nevoiti sa reduca consumul, pentru a plati mai putin. Fiind ajutati acum de diverse forme de sprijin de la stat, consumul e mentinut la cote mari, fiindca nu resimt impactul economic real.
Fondul Monetar International a avertizat astfel guvernele europene sa nu intervina in agravarea crizei energetice din regiune cu un sprijin financiar larg. FMI a declarat ca guvernele ar trebui sa depuna eforturi pentru a proteja gospodariile cele mai vulnerabile cu sprijin directionat, dar a remarcat ca politicile existente menite sa protejeze toti consumatorii de cresterea costurilor ar afecta economiile europene, ce se afla deja in pragul recesiunii.
Cu alte cuvinte, daca guvernele asculta indemnul FMI, doar oamenii nevoiasi vor mai fi sprijiniti in suportarea costurilor facturilor la energie. Restul ar urma sa plateasca pretul integral si, vazand cat de mult au de plata, vor face singuri economie. Astfel, UE isi va atinge obiectivul de a reduce consumul si isi va asigura traversarea iernii, in cazul in care Rusia inchide complet "robinetul".
Foto: pixabay