Facturile la gaz si energie pentru aceasta iarna, cu sau fara masurile de sprijin pentru populatie? Ce ii asteapta pe romani
facturi la energiefacturi scumpefacturi electricitatecompensare facturi
Facturile la gaz si energie s-ar putea sa ne dea mari batai de cap in acest sezon rece, daca autoritatile ne vor taia masurile de sprijin.
In contextul crizei energetice mondiale, Guvernul de la Bucuresti a lansat anul trecut scheme de sprijin pentru plata facturilor, de care milioane de consumatori s-au bucurat. Altfel, preturile facturilor ar fi fost semnificativ mai mare si mai greu de suportat pentru consumatori.
Ei bine, in contextul in care Guvernul cauta acum solutii pentru a reduce cheltuielile, ca sa acopere deficitul bugetar, unii romani se intreaba daca vom mai avea parte de masuri de sprijin pentru facturi, odata cu venirea iernii.
Ministrul Energiei isi doreste ca masurile pentru plata facturilor sa nu fie eliminate in aceasta iarna
Desi pe aceasta tema inca nu s-a luat o decizie finala, semnalele venite de la Ministerul Energiei sunt pozitive.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, militeaza pentru mentinerea masurilor si in acest sezon rece. Ca principal argument, oficialul pune in discutie situatia din Orientul Mijlociu.
“Vazand ceea ce se intampla pe pietele internationale, inclusiv dupa declansarea conflictului din Orientul Mijlociu, cred ca este o decizie inteleapta sa pastram schema de plafonare-compensare si sa nu ii expunem pe consumatori, nici pe cei casnici, nici pe agentii economici, unor fluctuatii de pret care genereaza lipsa de competitivitate sau nesiguranta cu privire la posibilitatea achitarii facturilor.
Noi ne dorim foarte mult mentinerea schemei de plafonare-compensare exact asa cum este ea si va dadeam mai devreme un argument de ce este bine ca astazi avem o plafonare a acestor preturi: pentru ca vedem deja cum piata internationala de gaze naturale a luat o dinamica nefavorabila consumatorului. Deci, eu, ca ministru al Energiei, voi milita pentru mentinerea acestei scheme de compensare-plafonare”, a spus Burduja.
“Tot romanul trebuie sa stie ca diferenta dintre pretul la factura, factura aceea care ne vine la finalul lunii, si pretul din piata este suportata de companiile din furnizare. Aceste sume s-au acumulat. Furnizorii nu cumpara toata cantitatea de energie electrica sau de gaze pe piata SPOT, ei au contracte dinainte. Chiar daca pe piata SPOT vedem scaderea preturilor, aceste sume, compensarile, vor veni in continuare la valori semnificative, pentru ca sunt parte dintr-un cos pe care fiecare furnizor il are pe baza contractelor pe care le are. E adevarat, din datele pe care le-am vazut de la ANRE, nivelul compensarilor solicitate in aceeasi perioada anul trecut fata de astazi este mult, mult mai mic astazi”, a mai spus ministrul.
Foto: freepik.com