Facturi mai ieftine la iarna? Guvernul, la un pas sa se razgandeasca. Liberalizarea pietei energetice a fost o idee proasta?
facturi ieftinecriza energetica
Se pare ca actuala criza energetica, ce are potential de a se acutiza in iarna, determina o mare parte din Guvernul Romaniei sa tinda catre ideea implementarii unor preturi reglementate. Masura, lansata initial de PSD, incepe sa fie imbratisata si de cei din UDMR, "mingea" ramanand acum in curtea liberalilor.
Ministrul mediului, Tanczos Barna, sustine masura reglementarii preturilor pe piata de energie, insa nu oricum. Avem nevoie sa cadem de acord atat cu ANRE, cat si cu Comisia Europeana, practic nu putem sa luam aceasta decizie fara consultare si fara sa tinem cont de ceea ce spun autoritatile in domeniu. Dar prinde contur o initiativa politica in acest sens.
"Daca exista o lege, ea trebuie respectata. Pretul activ nu se poate lua nicio decizie care sa afecteze perioada trecuta, motiv pentru care ceea ce se calculeaza pana la o eventuala modificare a legislatiei trebuie platita catre companiile care au respectat legea si statul trebuie sa o respecte.
Al doilea element foarte important care se discuta inclusiv in coalitie este pretul reglementat. UDMR crede ca este nevoie de un pret reglementat. Sustinem aceasta idee, implementarea trebuie discutata cu siguranta si cu Comisia Europeana si cu ANRE. Este nevoie si de alte masuri care sa limiteze la un moment dat aceste cheltuieli. Daca energia este din ce in ce mai scumpa, factura pe care o va primi statul roman va fi din ce in ce mai mare si la un moment dat exista o limita", a spus oficialul, la
Digi24.
Ciolacu: "Ne-am trezit in aceasta anomalie in care Romania are pretul la energie electrica mai mare decat in Germania"
Masura a fost initial propusa de social-democrati, ce au sustinut-o constat, mai ales prin vocea presedintelui partidului, Marcel Ciolacu. PSD vede in piata reglementata o solutie care ar rezolva criza energetica a Romaniei, considerant in general ca liberalizarea nu a fost facuta asa cum ar fi trebuit.
"Noi am avut o lege care nu a fost functionala, mai mult a incurcat. Noi solicitam o solutie care sa cuprinda si iarna urmatoare. A fost un cumul de greseli, fara sa atac pe cineva din Guvern sau din coalitie, a fost o liberalizare haotica si fara sa se gandeasca, sa anticipeze o astfel de criza mondiala. Ne-am trezit in aceasta anomalie in care Romania are pretul la energie electrica mai mare decat in Germania", spunea Ciolacu, in februarie anul acesta.
"Mai intai trebuie sa rezolvam cauza, pe urma sa mergem la efecte precum inflatia. Eu raman la parerea ca pretul pentru IMM si zona casnica trebuie sa ramana un pret reglementat asa cum e prins acum in ordonanta. Daca nu gasim alta solutie mai buna, atunci cel mai la indemana pentru Guvern este o prelungire si pe luna aprilie. Dar de fapt prelungim fara sa luam o decizie. Cea mai proasta decizie e sa nu iei nicio decizie. L-am vazut foarte determinat pe premier sa gasim solutii urgent. Nu suport la oameni politici care evita sa-si asume unele greseli, pentru ca de acolo poti sa incepi sa construiesti", a mai spus, tot atunci, presedintele social-democratilor.
PSD insista pe tema revenirii la piata reglementata in Energie. "Piata este profund distorsionata", spun social-democratii
Saptamana aceasta, PSD si-a reluat discursul privind importanta revenirii la piata reglementata, solicitand realuarea discutiilor in cadrul coalitiei de guvernare.
"PSD sustine ca se impune reluarea, la nivelul coalitiei de guvernare, a discutiilor privind aplicarea reglementarii preturilor la energie si gaze in Romania, pe o perioada limitata. PSD revine cu aceasta solutie, prezentata inca de la inceputul anului, deoarece realitatea economico-sociala o impune. Piata este profund distorsionata si nu ofera variante financiar-suportabile pentru economie, ceea ce inseamna costuri suplimentare transferate in preturile produselor pentru populatie. Specialistii PSD urmaresc cu atentie evolutiile din Europa, unde tot mai multe voci importante din economie sustin ca, dupa 30 de ani de liberalizare, in actualul context critic, securitatea energetica nu poate fi lasata la mana pietelor", a transmis PSD, intr-un comunicat.
"De aceea, credem ca este momentul ca partenerii de coalitie sa constate ca liberalizarea pietei energetice, operatiune derulata in timpul guvernarii de dreapta 2020-2021, a fost un esec de proportii care le-a adus romanilor doar scumpiri in serie. PSD considera ca reglementarea pietei energetice reprezinta un instrument de importanta decisiva in efortul statului de a stopa avalansa scumpirilor. Este o solutie care poate oferi mai mult spatiu Guvernului sa se asigure ca, la iarna, oamenii si economia vor avea si isi vor permite sa plateasca caldura, electricitatea si carburantii", mai transmit social democratii.
Foto: pixabay