Exista sursa-minune de energie?
energiecriza energetica
Cata energie consuma omenirea intr-o zi? Ca sa nu ne complicam cu gigajouli si terawatti, ganditi-va ca este vorba despre echivalentul cantitatii consumate de 22 de becuri care ar arde nonstop timp de 24 de ore pentru fiecare persoana de pe planeta. Si se estimeaza ca aceasta cantitate se va tripla in urmatorii 100 de ani. Pana acum combustibilii fosili au facut fata cererii, dar e din ce in ce mai clar ca e nevoie de solutii noi.
Partea proasta e ca nu exista asemenea solutii care sa inlocuiasca total petrolul, carbunele sau gazele naturale. Nu exista un nou combustibil miraculos care sa astepte undeva, ascuns intr-o ecuatie sau la capatul vreunui put de sonda.
Ca urmare, tot ce putem face este sa exploram asiduu posibilitatile oferite de soare, vant, biomasa, atomi, in speranta ca la un moment dat se va contura si rezolvarea mult dorita, poate ca un mix al tuturor acestor surse.
Pentru un nespecialist, Soarele pare cel mai promitator. Trimite zilnic si complet gratuit cantitati imense de energie catre Pamant si, in principiu, pentru a capta aceasta energie s-ar zice ca nu trebuie decat sa construim variante de mari dimensiuni ale lupelor cu care se joaca vara copii pentru a incendia hartii si frunze uscate – anume boluri gigantice captusite cu oglinzi care sa concentreze razele solare, producand caldura necesara pentru un generator.
Dar realitatea arata ca lucrurile nu sunt chiar asa de simple si asa se si explica de ce Soarele furnizeaza la ora actuala mai putin de 1% din energia la nivel mondial.
Deocamdata, energia solara inseamna panouri solare si cam atat. Acestea, prin intermediul unui strat semiconductor, transforma caldura intr-o agitatie a electronilor si, deci, in curent electric. Doar ca problema cea mare e randamentul, care scade drastic in zilele innorate, urmata de alte probleme mai mici generate de costurile echipamentelor, dificultatile in stocarea energiei astfel obtinute, poluarea rezultata sau suprafata mare de spatiu necesara.
Apropo de suprafata necesara, in stadiul tehnologic actual, pentru a satisface nevoia de energie electrica a intregii planete ar fi nevoie de 1,1 milioane de kilometri patrati de panouri solare, o suprafata cam cat a Africii de Sud. Nu pare prea mult la prima vedere, dar incercati sa va imaginati ce costuri si ce efort de exploatare si intretinere ar presupune implementarea acestei solutii.
Totusi, ratiunea ne spune ca Soarele trebuie sa fie solutia. E o sursa inepuizabila de energie gratuita, pe care n-o exploatam corect. Sa ne gandim doar ca intr-o zi torida de vara nu numai ca lasam sa se piarda toata caldura pe care ne-o trimite, ba chiar consumam energie ca sa ne racorim, alimentandu-ne aparatele de aer conditionat, pentru ca apoi, iarna, sa ne plangem de frig. Pur si simplu nu e logic.
Sursa foto: www.pexels.com