Evolutia economiei Romaniei - de la marea duduiala din 2008 la litera V din 2020
Dincolo de teama provocata de pandemia COVID-19, ne confruntam, cu totii, cu ingrijorarea provocata de ceea ce s-ar putea intampla cu economia in perioada post-pandemie, in ultima instanta cu ce se va intampla cu veniturile personale. La nivel global, cifrele nu arata bine la niciunul dintre indicatori. Mai mult chiar, peste contractia economiei globale specialistii preconizeaza si declansarea unei severe crize alimentare. Despre cum stau lucrurile in Romania aflam din studiile pe care le publica, in aceasta perioada, Institutul National de Statistica (INS).
Inainte de a zabovi asupra documentelor elaborate de INS trebuie sa amintim cateva declaratii facute de ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
Conform acestuia, deficitul bugetar al Romaniei in anul 2020 va fi de cca 6,7%, sub unele estimari pesimiste care vedeau deficitul apropiindu-se de pragul de 10% din PIB.
Pentru trimestrul al doilea al acestui an, Florin Citu a anuntat o contractie a economiei Romaniei de 15%, insa estimarile pentru al doilea semestru sunt, conform Guvernului, pozitive.
Ministrul Finatelor Publice prognozeaza pentru a doua parte a anului o crestere "in V" a economiei romanesti, fara insa a avansa nicio cifra.
Sa speram ca ministrul Citu stie ce spune si, mai ales, ca spune ce stie.
Sa ne intoarcem la Institutul National de Statistica. Conform acestuia, vanzarile din comertul cu amanuntul au crescut, in primul trimestru al anului 2020, cu 9,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar in martie 2020 au crescut cu 5% fata de luna februarie.
Cresterea din trimestrul I 2020 vs trimestrul I 2019 se datoreaza, in primul rand, vanzarilor mai mari de produse alimentare, bauturi si tutun (+14%), produse nealimentare (+7,5%) si carburanti (+3,7%).
Cresterea anuntata a vanzarilor produselor alimentare, bauturilor si produselor din tutun este lesne explicabila, in conditiile in care in prima perioada a starii de urgenta mare parte a populatiei a inteles sa-si faca stocuri pentru aceste produse.
Luam de buna si cifra care se refera la cresterea vanzarilor de produse nealimentare. Mai greu de inteles este cresterea vanzarilor de carburanti in primul trimestru al anului curent, in conditiile in care de la jumatatea lunii martie traficul (de toate felurile) a scazut drastic.
Conform INS, turismul s-a prabusit in martie 2020 fata de aceeasi luna a anului trecut. Astfel, numarul de turisti straini a scazut de la 169.000 (martie 2019) la doar 34.000 in martie 2020.
Inmatricularile de autovehicule pentru transportul pasagerilor a scazut cu 7% in trim. I 2020 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar inmatricularile de vehicule pentru transportul marfurilor a scazut cu 5,4%.
In ceea ce priveste numarul de autorizatii de constructie pentru cladiri rezidentiale, acesta a scazut cu 15% in martie 2020 fata de aceeasi luna a anului trecut.
In urma unei analize efectuate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) rezulta ca, pe ansamblul anului 2020, volumul schimburilor comerciale la nivel global ar putea inregistra o contractie estimata intre 15% si 30%, iar scaderea aceluiasi indicator la nivelul Europei ar putea fi chiar de peste 30%.
Estimarile OMC sunt mult mai pesimiste decat datele si previziunile avansate de ministrul roman al Finantelor Publice.
De altfel, multi economisti sustin ca actuala criza economica generata de pandemia de coronavirus va avea efecte comparabile cu marea criza din anul 1929, care a devastat economia mondiala, afectand atat statele cu economii puternice cat si pe cele cu economii mai putin dezvoltate, iar efectul crizei generate de pandemie va fi agravat de faptul ca, in acest moment, datoria totala a tuturor tarilor (datorie publica plus datorie privata) se situeaza la un maxim istoric: 253.000 de miliarde de dolari.
Sunt voci avizate, care sustin ca omenirea se gaseste, in acest moment, la inceputul celei mai mari crize economice cu care s-a confruntat vreodata.
Despre o crestere "in V" a economiei in semestrul II 2020 nu vorbeste nimeni, in afara de Florin Citu.
Sa asteptam cu circumspectie "V"-ul domnului Citu, pastrand in memorie zicerea prim-ministrului Romaniei din anul 2008 (intamplator, pe atunci acesta era membru al aceluiasi partid pe care-l reprezinta astazi dl Citu) conform careia economia tarii "duduia".
Peste foarte putin timp dupa "duduiala" anuntata s-a facut auzita o mare bubuiala care a prabusit economia mondiala, afectand sever si economia tarii noastre.