Evolutia Bitcoin. De la aparitia criptomonedei pana in prezent

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Evolutia Bitcoin. De la aparitia criptomonedei pana in prezent Evolutia Bitcoin. De la aparitia criptomonedei pana in prezent
de Adrian Preda la 11 Ian. 2018 Exclusiv
Urmareste-ne pe Google News
bitcoinvaloare bitcoinevolutie bitcoincriptomoneda

Sume mari de bani si foarte multe tranzactii dubioase realizate mai mult prin partea intunecata a internetului. Dar cu toate semnele de intrebare adunate, ce putem spune cu adevarat despre Bitcoin?

Bitcoinul este o valuta digitala descentralizata ce foloseste tehnologiile peer-to-peer, adica de la persoana la persoana, fara sa treaca prin mai multe etape si intermediari. Dar aceste lucruri ajuta un simplu utilizator cata vreme avem banci pentru asa ceva? Da, cu siguranta. Cu bitcoin nu se platesc comisioane de transfer sau schimburi valutare, fiind o moneda unica si care poate fi urmarita prin intreaga retea.
 
Fara intermediari sau orice autoritate centrala ce emite bani sau urmareste tranzactiile, utilizatorii pot trimite si primi bani intr-un mod mult mai usor. In schimb, orice operatie este gestionata si verificata de intreaga retea, banii mergand in mod direct de la la un utilizator la altul. Acest lucru face ca reteaua si modul in care sunt trimisi banii sa fie sigure. Iar siguranta inseamna si o lipsa a potentialelor delapidari. 
 
Blockchainul de Bitcoin este de fapt un simplu registru public in care sunt notate informatiile din retea. O copie a acestui registru este stocata pe calculatorul fiecaruia dintre utilizatorii care detin bitcoin. Bitcoinul ca moneda nu are un reprezentant fizic, iar valoarea lui este data doar de catre oamenii care sunt interesati si care schimba, vand sau cumpara diverse produse. 

 

Cum a aparut Bitcoin

 
Bazat pe asa numitul whitepaper scris de Satoshi Nakamoto, reteaua blockchain a Bitcoin este prima din lume de acest fel. Aceasta are o simpla idee de baza, de a descentraliza orice transfer bancar si tranzactie de bani. Aici se poate inalni si fenomenul intitulat perturbare, sau in limba engleza disruption. Bitcoin-ul este de fapt o alternativa mai eficienta si necostisitoare pentru sistemul bancar clasic.
 
Chiar daca Satoshi Nakamoto este in continuare o persoana necunoscuta in istoria Bitcoin, se pare ca ideea de blockchain pe care se bazeaza si aceasta cryptomoneda nu este noua. Cu doi ani inaintea lansarii Bitcoin, Nick Szabo, cercetator si criptograf, este cel care a detaliat ce este un blockchain. Acesta a descris o retea izbitor de asemanatoare Bitcoin pe care a intitulat-o Bitgold. 
 
Szabo, pe langa descrierile facute retelei blockchain, a ajuns sa descrie si asa numitele contracte inteligente care pot verifica tranzactiile. Contractele inteligente pe care le vom numi in acest domeniu smart contracts sunt de fapt coditii care sunt verificate automat. Cand sunt indeplinite conditiile, acestea vor permite unei tranzactii pe blokchain sa fie realizate. Despre acestea vom vorbi mai mult alta data totusi.
 

Tranzactii pe Bitcoin
 

Cu toate ca sunt asemanari cu lumea fizica a banilor, pe blockchain lucrurile stau putin diferit. Un utilizator va trimite cryptomonede unui alt utilizator fara a se interveni din partea unei institutii centrale. In acel moment registrul public va fi modificat si va pastra un istoric al acelei tranzactii. Fiecare nod al retelei, adica fiecare alt utilizator si proprietar de Bitcoin, va avea in copia sa de registru public istoricul actualizat. Astfel, toata lumea poate stii cu adevarat ce se intampla pe retea. Tot acest lucru va asigura si un nivel crescut de securitate, pentru ca orice modificare incorecta va fi remediata de catre intreaga retea. 
 
Dar fata de o banca prin care transferi bani si platesti o suma pentru tranzactie, pe blockchainul de Bitcoin nu ai asa ceva. Banca in realitate se si asigura ca ai banii pe care trebuie sa ii transferi si se asigura ca ajung la destinatie. Prin banca se trimit bani unor persoane cunoscute, iar pe blockchain totul poate fi anonim. Banii nu se trimit unei persoane, ci unei adrese, o asa numita cheie publica. Din pacate, orice transfer realizat pe Bitcoin pe o cheie publica gresita vor fi pierduti. 
 
Reteaua in sine este cea care va verifica, tot in mod anonim, fiecare tranzactie. Pentru ca in realitate banca este cea care va verifica totul, pe blockchain utilizatori anonimi vor avea aceste roluri. Fiecare utilizator va intra in procesul de minare pentru a determina validitatea unei asemenea tranzactii. Daca toate conditiile sunt indeplinite, tranzactia va merge mai departe, iar acel miner va fi rasplatit pentru munca depusa. De la un blockchain la altul, in prezent fiind peste 1000 de cryptomonede, procesul de verificare si asa numita minare se vor face diferit. 
 

Bitcoin in prezent
 

Bitcoin in prezent a ajuns sa valoreze o avere. Dar oare aceasta nu este doar o bula economica ce sta sa se sparga? Daca la momentul scrierii articolului un bitcoin a ajuns sa valoreze peste $18.000, nu ne putem gandi decat la asemanari cu bula economica din anii ‘90. 
In anii ‘90, orice firma ce se cota la bursa cu titulatura ce prezenta un sufix de tipul .com era din start una mult mai valoroasa. Acest lucru se si petrece acum cand companiile ajung sa fie listate cu preturi de 100 de ori mai mari pentru ca adopta denumirea de blockchain. O data cu numeroasele transferuri anonime si cu interes adunat pe seama potentialului tehnologiei, Bitcoin, ca pionier ar acestei lumi, ajunge sa fie pe primul plan ca exemplu de investitie si reusita.
 
Valoarea unui Bitcoin in prezent creste si nu se pare ca se va opri cu adevarat la un anumit punct din mai multe motive. Unul ar fi faptul ca acea remuneratie pe care fiecare miner o primeste pentru validarea unei tranzactii este in continua scadere. Acest lucru duce la faptul ca in toata lumea digitala, numarul de cryptomonezi va fi unul limitat. Iar cand o resursa, fie ea si digitala este limitata, valoarea acesteia poate creste in timp datorita nevoii si dorintei oamenilor de a o avea. 
 
Exista foarte multe rapoarte si oameni care considera ca pana in 2020 un bitcoin poate sari de pragul de $100.000. Aceleasi surse care faceau astfel de preziceri spuneau ca la sfarsitul anului 2017 un Bitcoin va avea o valoare de $4.000. Dar asa cum exista optimisti, exista si sceptici ce intorc foaia si acuza o bula ce va duce la caderea totala a tehnologiei. Acest lucru doar in cazul in care blockchain-ul nu poate fi folosit in alte moduri. Exista deja posibile utilizari ale tehnologiei in sistemul bancar si in transporturi, ba chiar si pentru scopuri umanitare. Aici putem aminti de Rusia, care deja a anuntat public utilizarea blockchainului in sistemul bancar sau de UPS, care investeste intr-o asociatie a transportatorilor care sa adopte tehnologia. 
 
Conservativii si puristii au prezis caderea internetului in 1995, dar timpul le-a dat un exemplu si mai bun. Doar cei care au insistat si investit chiar si dupa acea bula au ajuns sa se bucure de succes. In prezent, internetul a ajuns un loc in care fiecare entitate mare a ajuns de fapt un simplu furnizor de servicii. Sau mai degraba un furnizor de acces pentru anumite lucruri dorite. Putem lua ca exemple retele de socializare precum Facebook, care sunt cei mai mari furnizori de content, dar fara sa il creeze. Un alt exemplu asemanator ar fi si Amazon, care este un magazin online, dar care nu are de fapt nici un produs propriu. Toate aceste entitati comerciale digitale sunt doar intermediari catre lucrurile pe care oamenii si le doresc. Blockchain-ul le poate destabiliza si pe acestea, doarece exista modele si start-up-uri care schimba aceste lucruri. 
 
Chiar daca dupa fiecare noapte rasare un soare, dupa 365 de zile stim sigur ca vine si un an nou. Iar cryptomonede dezvoltate de guverne sunt o posibilitate, deoarece statele independente care doresc sa investeasca in tehnologia viitorului o pot face cu adevarat bine. 
 
Dar pana la urma cine suntem noi? Nostradamus sau Baba Vanga cu siguranta nu. Dar viitorul il vom vedea in curand, caci lumea in care traim se schimba cu fiecare minut ce trece.
 
 
Redactor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciun low-cost: sfaturi geniale pentru cadouri si mese festive pe buget redus

today22 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure
Reteta zilei

De ce nu trebuie sa pui gelatina in piftie cat timp zeama este fierbinte – greseala care o face tulbure

today22 Dec. 2024
Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani
Banii tai - sectiune de educatie...

Adevarul despre cheltuielile de sarbatori: ce nu-ti spune nimeni despre cum pierzi bani

today22 Dec. 2024
Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii
Banii tai - sectiune de educatie...

Cum sa faci fata presiunii financiare de sarbatori fara sa te afunzi in datorii

today22 Dec. 2024
De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura
Reteta zilei

De ce nu ar trebui sa pui stafide in cozonac prea devreme greseala care afecteaza textura

today22 Dec. 2024
Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi
Companii

Munca la negru e in floare la firmele de curierat din Romania. Controale masive de la ITM, ploua cu amenzi

today22 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x