Administratia Finantelor Publice si-a propus sa suplimenteze volumul de bani recuperati de la datornici, pornind practic un razboi in toata regula cu micii si marii evazionisti ai tarii. Indiferent de mijloacele sau de sumele care fac obiectul evaziunii, ANAF are sarcina de a recupera banii.
Lucian Heius, cel care conduce la aceasta ora ANAF, a vorbit deschis despre aceasta problema a evaziunii cu care se confrunta finantele publice din Romania. Chiar daca evaziunea reprezinta inca o problema serioasa in tara noastra, aceasta se afla pe un trend descendent. “Fenomenul evaziunii este in scadere, acest lucru fiind recunoscut si de Uniunea Europeana”, a tinut sa precizeze Lucian Heius. In plus, Heius a mai adaugat faptul ca “nu Romania este tara cu cea mai mare evaziune fiscala din Europa”.
In opinia sefului ANAF, marea problema a finantelor romanesti porneste de la numerar. Astfel, daca nu ar mai exista monetarul, nu ar mai circula nici bani cash in piata. Intr-un asemenea scenariu, evaziunea ar fi mult mai greu de facut, aproape imposibila chiar. Asadar, in ciuda faptului ca un asemenea scenariu care implica eliminarea numerarului poate fi privit ca fiind complet nerealist pentru realitatea romaneasca, exista o serie de argumente care ar veni in sprijinul unei astfel de masuri.
Explicatia pentru care o astfel de masura ar da rezultate in aceasta problema este foarte simpla. Cele mai mari dificultati apar in cazurile de transfer de numerar si in cazul achizitiilor facute cu bani cash. In cazul in care numerarul ar fi redus la minimum, “totul ar fi la suprafata si ar fi inregistrat”, explica seful ANAF.
In plus, acesta mai adauga ca “evaziunea fiscala si faptele de coruptie se intampla prin circulatia monetarului”. Odata cu cresterea numarului de tranzactii cu cardul, prin transfer bancar, atat evaziunea fiscala, cat si cazurile de coruptie, vor scadea. Practic, intr-un scenariu in care nu ar mai exista deloc bani cash, toate tranzactiile s-ar face la suprafata, ceea ce ar aduce inevitabil in cele din urma si disparitia evaziunii fiscale.
Sursa foto: pexels.com
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!