Potrivit pactului european de stabilitate si crestere economica, tarile membre ale blocului comunitar european trebuie sa respecte cerinta ca deficitul public sa fie de maxim 3% din Produsul Intern Brut. Totodata, este stabilit la nivel european si faptul ca datoria publica a unui stat membru nu trebuie sa depaseasca pragul de 60% din PIB.
Conform datelor de la acest moment, doar doua state membre au inregistrat deficite egale sau mai mari de 3% din Produsul Intern Brut, unul dintre acestea fiind Romania - cu un deficit guvernamental de 4.3% din PIB. Alaturi de tara noastra se mai regaseste si Franta, care are un deficit de 3% din PIB in 2019.
La nivelul zonei Euro, oficiul european de statistica indica o crestere a deficitului guvernamental de la 0.5% din PIB in 2018 la 0.6% din PIB in 2019. In acelasi timp, pentru Uniunea Europeana, specialistii din cadrul Eurostat vorbesc pentru moment despre un deficit guvernamental care s-a majorat de la 0.4% din PIB in 2018 la 0.6% din PIB in 2019.
Datele celor de la Eurostat ne arata ca marea majoritate a statelor membre ale blocului comunitar european au inregistrat un surplus guvernamental in 2019. Danemarca sta cel mai bine din acest punct de vedere, tara nordica raportand un surplus guvernamental in valoare de 3.7%. Luxemburg se claseaza pe locul secund la acest capitol, putandu-se lauda la finalul anului precedent cu un surplus guvernamental in valoare de 2.2%. In continuare, surpriza vine de la Bulgaria, guvernul de la Sofia raportand un surplus guvernamental in valoare de 2.1%.
Asa cum era de asteptat, lucrurile nu stau la fel de bine si pentru Romania, ba chiar din contra. Datele Eurostat aferente anului 2019 ne arata ca deficitul guvernamental al tarii noastre a crescut in 2019 la 4.3% din PIB de la 2.9% din PIB in 2018. Aceasta crestere a fost raportata in contextul in care cheltuielile guvernamentale s-au majorat de la 34.8% din PIB in 2018 pana la 36% din PIB in 2019. In acelasi timp, veniturile guvernamentale au scazut de la 31.9% din PIB 2018 la 31.7% din PIB in 2019.
Ceea ce este de remarcat la aceasta ora, conform datelor preliminare pe care le au la dispozitie cei de la Eurostat, este ca datoria guvernamentala din 2019 a scazut atat la nivelul zonei Euro, cat si la nivelul Uniunii Europene. Mai exact, datoria guvernamentala din zona Euro a scazut de la 85.8% din PIB in 2018 la 84.1% din PIB in 2019, in timp ce la nivelul Uniunii Europene a fost inregistrata, de asemenea, o scadere de la 79.6% din PIB in 2018 la 77.8% din PIB in 2019.
Estonia este tara europeana care sta cel mai bine din acest punct de vedere, raportand o datorie guvernamentala de doar 8.4% din PIB. Chiar si vecinii bulgari se claseaza printre premianti la acest capitol, putandu-se lauda la finalul anului trecut cu o datorie guvernamentala de doar 20.4% din Produsul Intern Brut.
Potrivit datelor Eurostat, datoria guvernamentala a tarii noastre a crescut insa in 2019, contrar trendului european de scadere despre care vorbeam in randurile anterioare. Astfel, oficiul european de statistica indica o crestere a datoriei guvernamentele pentru Romania de la 34.7% din PIB in 2018 pana la 35.2% din PIB in 2019.
Citeste si: Noi cote maxime pentru gramul de aur si francul elvetian. Pretul metalului pretios se apropie de 250 de lei
Ultimele NOUTATI
Oamenii de afaceri din Romania nu isi pierd speranta. 6 din 10 antreprenori se asteapta la cresterea cifrei de afaceri
Institutia din Romania care te ajuta sa scapi de datoriile si dobanzile mari ale bancilor: totul e gratuit!
Cresc ingrijorarile legate de facturile la gaze si curent din primavara lui 2025: "Noi suntem furnizori de energie, nu furnizori de ajutoare sociale"
Partenerii nostri
Calendarul Vesel al Managerului HR 2025! De ce este cadoul corporate ideal?
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?