Potrivit datelor Eurostat, economia Uniunii Europene si a Zonei Euro au inregistrat in trimestrul al treilea al acestui an cresteri istorice. Mai exact, Produsul Intern Brut a inregistrat in T3 din 2020, in raport cu trimestrul anterior, un avans de 12.1% in Uniunea Europeana, respectiv de 12.7% la nivelul Zonei Euro, cifre extrem de bune in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus. In aceste conditii, vorbim despre cele mai mari cresteri economice din ultimii 25 de ani.
Intervalul aprilie - iunie s-a dovedit a fi unul extrem de dificil pentru continentul european din punct de vedere economic, cifrele fiind puternic afectate de masurile de restrictie impuse de marea majoritate a tarilor europene in vederea limitarii raspandirii epidemiei de coronavirus. In acest context, PIB-ul a inregistrat un declin trimestrial de 11.4% in Uniunea Europeana, respectiv de 11.8% in Zona Euro. Potrivit datelor, au fost cele mai semnificative scaderi ale PIB-ului de cand se publica astfel de statistici.
Cel mai mare avans din al treilea trimestru al acestui an, raportat la precedentele trei luni, a fost raportat de Franta, cifrele indicand o crestere de nu mai putin de 18.2%. Cifre foarte bune au fost insa inregistrate si in Spania (16.7%) sau Italia (16.1%). La polul opus, cele mai slabe rezultate din acest punct de vedere au fost raportate in Lituania (3.7%), Cehia (6.2%) si Letonia (6.6%).
Specialistii din domeniu atrag atentia insa ca in raport cu precedentele trei luni, in ritm anual inca se inregistreaza rate negative de crestere la nivel european, in ciuda cifrelor foarte bune obtinute in cel de-al treilea trimestru. De asemenea, in T3 din 2020, in comparatie cu acelasi T3 din 2019, Uniunea Europeana raporteaza un recul de 3.9%, in timp ce Zona Euro inregistreaza un declin de 4.3%.
Potrivit datelor pe care le avem la aceasta ora, Romania a reusit sa mentina la zero evolutia din primul trimestru al acestui an in raport cu ultimele trei luni ale anului anterior, o performanta destul de notabila in contextul actual. In schimb, lucrurile nu au mai stat atat de bine in al doilea trimestru al anului, atunci cand Romania s-a aflat sub stare de urgenta pentru doua luni, multe sectoare ale economiei fiind blocate partial. In raport cu primul trimestru al anului, in T2 din 2020 a fost raportat un declin de 11.9%. Cifrele pentru trimestrul al treilea al anului curent nu au fost inca publicate.
Este important de precizat ca inca nu se poate vorbi despre o redresare economica la nivel european, mai ales in conditiile in care Batranul Continent se confrunta deja cu un al doilea val al epidemiei extrem de agresiv. In ultimele zile au fost anuntate o serie de noi masuri de restrictie, multe tari europene importante intrand in carantina pentru mai multe saptamani. In aceste conditii, revenirea economica la nivel european va fi puternic afectata de aceste noi masuri de restrictie.
In aceste conditii, ultimul trimestrul al anului se anunta a fi extrem de dificil din punct de vedere economic si nu numai pentru marea majoritate a statelor membre ale blocului comuniar european. Specialistii avertizeaza ca in aceste ultime trei luni ale anului vor exista provocari semnificative induse de venirea valului doi al epidemiei si de presiunea care va sta pe umerii sistemului sanitar.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si