Europa, tot mai ingropata in scumpiri: in Romania, preturile la mancare cresc in ritm alert, dar nici economiile din regiune n-o duc mai bine
inflatiescumpiripreturi mari
Scaderea iminenta a inflatiei pe care o asteapta bancile centrale din Uniunea Europeana nu s-a produs inca. Ultimele rapoarte pentru luna august indica in mare parte cresteri usoare, cu unele exceptii, sau mici scaderi. Singura scadere abrupta a fost inregistrata in Cipru. Cele mai recente date privind inflatia din Romania indica o crestere lunara de 0,6%, ceea ce duce rata anuala a inflatiei la 15,3%.
Pentru Romania, principalul factor de crestere a
inflatiei a fost reprezentat de preturile alimentelor care s-au majorat in august cu 1,82% fata de luna trecuta. Preturile serviciilor au crescut usor cu 0,37%, in timp ce preturile bunurilor nealimentare au scazut marginal cu aproape 0,2%. In cazul alimentelor, cea mai mare crestere a preturilor de la o luna la alta a fost la zahar, aproape 10%, urmat de unt, lapte si margarina. Unele alimente s-au ieftinit putin, cum ar fi malaiul si fructele proaspete.
Combustibilul a fost, de asemenea, mai ieftin cu 2,28%. In ciuda acestui fapt, cea mai mare crestere de pret, de 23,89%, a fost la transportul aerian, din cauza cererii crescute din perioada de vacanta combinata cu disponibilitatea limitata a locurilor in avioane.
Economiile comparabile din vecinatatea noastra nu o duc mai bine
In ciuda faptului ca are cele mai mari rate ale dobanzii din Uniunea Europeana, inflatia din Ungaria este departe de a fi tinuta sub control. Rata anuala a inflatiei a crescut la 15,6% in august, cel mai ridicat nivel din 1998 incoace. Preturile alimentelor s-au majorat cu 40%, cele mai mari cresteri fiind la margarina, paine, branza, pastele fainoase si produsele lactate. Comparativ cu luna precedenta, preturile de consum au crescut cu 1,8%.
Rata anuala a inflatiei in Polonia a accelerat la 16,1%, cea mai mare din ultimii 26 de ani, si mult peste previziuni. La acest rezultat au contribuit cresterea cu peste 40% a preturilor la electricitate, gaze si combustibili, dar si majorarile preturilor combustibililor auto, ale alimentelor si bauturilor nealcoolice. Lunar, preturile de consum au crescut cu 0,8%, cu mult peste previziuni, accelerand fata de luna precedenta.
Pe langa tarile mentionate mai sus, in Europa, cele mai mari cresteri ale inflatiei au fost inregistrate de Estonia, cu 2%, si Olanda, cu 1,7%, ambele avand factori de crestere similari din cauza preturilor la energie si alimente.
In timp ce Spania, Irlanda, Franta, Norvegia, Islanda, Austria, Portugalia si Grecia au inregistrat scaderi usoare ale inflatiei, marea surpriza vine din Cipru, cu o scadere de 2%, pana la 8,90%. Cele mai mari scaderi de pret au fost observate in cazul locuintelor, apei, electricitatii, gazelor, combustibililor si transporturilor.
Explicatiile ne-au fost oferite de Bogdan Maioreanu, analist si comentator de piata al eToro.
Foto: pixabay.com