Europa intra in iarna cocosata de crize. Vin luni grele, avertizeaza insusi Paolo Gentiloni
criza energeticaiarna 2022 2023
Urmatoarele luni nu vor fi deloc simple pentru Europa, careia ii bate la usa o iarna plina de incertitudini, inflatie si cu o criza energetica pe muchie de cutit.
Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, sustine ca "inflatia continua sa depaseasca previziunile noastre, iar erodarea puterii de cumparare a facut ca increderea consumatorilor sa scada, la fel si cea a intreprinderilor care se confrunta cu costuri mari de productie, dificultati de aprovizionare si conditii de finantare mai stricte".
"Avem luni grele in fata noastra", a mai spus oficialul european.
De asemenea, Comisia Europeana semnaleaza ca ne vom confrunta cu recesiunea pana la finele lui 2022, iar criza energetica declansata de razboiul din Ucraina s-ar face vinovata pentru deteriorarea economiei europene.
De asemenea, Gentiloni sustine ca si in primul trimestru al anului 2023 ne vom confrunta cu inflatie, iar recesiunea va lovi atat zona euro, cat si majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene.
Exista multi factori de risc, inclusiv in Romania, pentru iarna 2022-2023, desi avem depozitele de gaz aproape pline
In Romania, depozitele de gaz sunt pline pana la aproape 98% din capacitate, insa exista
avertismente din partea specialistilor in energie, care spun ca umplerea depozitelor nu reprezinta o garantie absoluta in fata potentialelor probleme ce ar putea aparea in criza energetica, in sezonul rece. Exista numerosi alti factori ce pot complica lucrurile, iar vremea este unul dintre ei.
" Vremea este factorul cel mai imprevizibil. Iarna trecuta a fost o iarna blanda, iar Europa a iesit din sezonul rece cu stocuri de combustibil mari. In plus, prognozele pentru noiembrie 2022, cand de obicei erau deja folosite gazele pentru incalzire, arata temperaturi peste cele normale.
Dar daca Europa se va confrunta cu o iarna similara cu cea din anul 2012, cand a fost cea mai rece iarna din ultimii zece ani, atunci cererea de gaze nu va putea fi acoperita", avertizeaza Asociatia Energia Inteligenta.
"Vehicularea la nesfarsit a gradului de incarcare a depozitelor ca fiind marea realizare si marea salvare a Romaniei, este un mit. Romania, ca si Europa, sta la mana vremii si a sortii. Daca vom avea noroc de o iarna blanda, ”daca va bate vantul”, daca va ploua, daca se vor mai inchide multi consumatori – pe fondul problemelor economice dificile si daca gazele, foarte scumpe din import, vor continua sa ajunga si la iarna in Romania – doar atunci vom avea gaze pentru toti consumatorii in iarna urmatoare", mai transmit specialistii.
Foto: pixabay.com