Europa ia, in sfarsit, atitudine in fata Rusiei: Putin, avertizat dur
conflict rusia ucrainasanctiuni ue rusiainvazie ucraina
Parlamentul European incearca sa previna luarea unor masuri impotriva Rusiei abia dupa ce aceasta ar invada, efectiv, Ucraina. Din acest motiv, Parlamentul European s-a reunit in sesiune plenara la Strasbourg si a adoptat o rezolutie care condamna actuala concentrare de forte armate ruse la frontiera cu Ucraina.
In rezolutia adoptata cu 548 de voturi pentru, 69 impotriva si 54 abtineri, PE solicita Guvernului de la
Moscova sa-si retraga imediat fortele si sa nu mai ameninte Ucraina.
Parlamentarii au pus in vedere ca masarea de trupe rusesti la granita cu Ucraina este un instrument pe care Rusia il foloseste pentru a obtine concesii din partea Occidentlui si ameninta pacea, stabilitatea si securitatea Europei.
Luand in considerarea aspiratiile Ucrainei de a adera la NATO, rezolutia arata ca orice tara trebuie sa-si poata alege aliantele fara a depinde de aprobarea unei tari terte.
PE sustine ca UE trebuie sa trimita Rusiei un avertisment puternic ca ostilitatile militare impotriva Ucrainei vor fi nu doar inacceptabile, ci vor presupune un pret economic si politic ridicat pentru tara condusa de Vladimir Putin.
Gata de o reactie rapida
PE pune in vedere ca statele UE trebuie sa fie gata sa se puna rapid de acord asupra unor sanctiuni economice si financiare severe impotriva Rusiei, in loc sa astepte o eventuala invazie ca sa ia masuri.
Eventaulele sanctiuni ar trebui aplicate nu numai Rusiei, ci si ofiterilor rusi implicati in planificarea unei posibile invazii si cercului de apropiati ai lui Vladimir Putin, oligarhilor din jurul lui si familiilor acestora.
Printre sanctiuni, ar trebui sa fie inghetarea activelor financiare si fizice ale acestora in UE, interdictii de calatorie, excluderea Rusiei din sistemul de plati SWIFT.
De asemena, sanctiunile ar trebui sa vizeze sectoare importante ale economiei ruse si sa perturbe finantarea serviciilor de informatii si a armatei.
Totodata, PE cere UE masuri credibile de reducerea dependentei de importurile de gaze din Rusia si sa interconecteze mai bine infrastructurilor energetice ale UE cu cele ale Ucrainei.
Rezolutia mai solicita ca gazoductul Nord Stream 2 sa nu devina operational, chiar daca va indeplini dispozitiile Directivei UE privind gazele naturale.