Euro sparge pragul de 5 lei: cand vine cutremurul la casele de schimb valutar, n-a mai ramas mult timp
previziuni economice 2023curs valutar 2023euro leu 2023cfa romania
CFA Romania vine cu noi previziuni economice pentru urmatoarele 6, respectiv 12 luni si ne spune ca suntem foarte aproape de momentul in care euro va trece de pragul psihologic de 5 lei. Acest lucru ar urma sa se intample chiar in prima jumatate din 2023, cred expertii.
Leul va continua sa se deprecieze in fata monedei unice europene
Conform CFA Romania, peste 90% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0279 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1021 lei pentru un euro.
"Anticipatiile inflationiste au reintrat pe trendul crescator, acestea aratand o inflatie exprimata in doua cifre pentru intreg anul urmator.
Reducerea puterii de cumparare datorata inflatiei isi va pune amprenta asupra consumului anul viitor. In aceste conditii si anticipatiile de crestere economica pentru anul 2023 s-au redus, acestea inregistrand o valoare de 1,3%", este de parere Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Totusi, trebuie precizat ca economia Romaniei per ansamblu este vazuta cu ceva mai mult optimism. Astfel, Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a crescut marginal (cu 0,4 puncte) la valoarea de 33,7 puncte. Aceasta situatie s-a datorat pe de o parte majorarii cu 2,2 puncte a componentei de conditii curente, iar pe de alta parte a scaderii, cu 0,5 puncte a componentei de anticipatii. Rata anticipata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat fata de exercitiul anterior, ajungand la o valoare medie de 10,68%.
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipatiilor a scazut la 6,6%, iar pentru anul 2023 valoarea estimata este de 6,2%. Pentru anul 2023 valoarea anticipata de crestere a PIB real este 1,3%. Datoria publica in PIB este anitcipata sa se majoreze la 56% in urmatoarele 12 luni.
Nota: Indicatorul de Incredere Macroeconomica ia valori intre 0 (lipsa increderii) si 100 (incredere deplina in economia romaneasca) si este calculat pe baza a 6 intrebari cu privire la:
-
Conditiile curente - referitoare la mediul de afaceri si piata muncii;
-
Anticipatiile pentru un orizont de timp de un an pentru: mediul de afaceri, piata muncii, evolutia venitului personal la nivel de economie si evolutia averii personale la nivel de economie.
Foto: freepik.com