Euro, mai scump ca niciodata pentru romani
previziuni economicecurs valutar
Analistii economici anticipeaza un viitor deloc luminos pentru moneda noastra nationala si ne avertizeaza ca urmeaza o depreciere semnificativa in raport cu euro. Pentru prima data, suntem extrem de aproape sa depasim binisor pragul de 5 lei pentru un euro.
Vin vremuri grele pentru buzunarele romanilor, din cauza cursului valutar
Din nefericire, deprecierea monedei nationale o vom resimti cu totii, intr-o tara dependenta de importuri al caror cost e raportat la euro, pe o piata imobiliara cu chirii raportate tot la euro si in general intr-o economie strans legata de cea a zonei euro.
Fie ca nu mergi la banci sau casele de schimb sa cumperi euro, vei resimti intr-o maniera negativa faptul ca moneda unica europeana va castiga teren in fata leului nostru.
Cele mai recente date venite de la CFA Romania arata ca Indicatorul de Incredere Macroeconomica al Asociatiei CFA Romania a scazut in luna iunie, (cu 4,8 puncte) la valoarea de 54,2 puncte. Din nefericire, scaderea se datoreaza atat existentei deficitului bugetar, cat si a perspectivelor legate de inflatie, care nu sunt deloc bune.
In privinta cursului de schimb, 94% dintre participanti anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9894 lei pentru un euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0438 lei pentru un euro, valori in scadere fata de cele inregistrate in exercitiul anterior.
“In contextul deficitului bugetar ridicat si anticipatiilor de majorare de taxe indirecte, increderea in economie s-a redus. Consistenta cu aceasta evolutie, este observata o anumita revenire a anticipatiilor inflationiste.
Astfel, s-au majorat atat inflatia anticipata pentru urmatoarele 12 luni, cat si rata de dobanda ROBOR 3M comparativ cu valorile inregistrate in exercitiul anterior.
De asemenea, cum o axare suplimentara conduce la o scadere a cererii, si anticipatiile de crestere economica s-au redus fata de exercitiul anterior”, declara Adrian Codirlasu, CFA – Vicepresedinte al Asociatiei CFA Romania.
Foto: manager.ro