Miercuri, moneda unica europeana a reusit sa se situeaze deasupra paritatii cu dolarul. De o luna de zile euro nu mai atinsese aceasta performanta.
Contextul in care euro a reusit sa creasca este unul defavorabil pentru economia americana. Dolarul s-a depreciat, pe fondul datelor nu prea imbucuratoare din economia SUA.
Piata imobiliara americana nu evolueaza intr-un sens pozitiv, iar banca centrala a SUA, Rezerva Federala, e asteptata sa inaspreasca si mai mult politica monetara. In aceste conditii, moneda americanilor a facut pasi in spate si a permis monedei unice europene sa se aprecieze. In jurul orei 10:30 GMT, moneda euro s-a apreciat cu 0,49%, pana la 1,0015 dolari.
Ce se intampla in economia americana. Pericolele vin mai ales din zona imobiliara
In aceasta perioada, analistii americani se arata destul de ingrijorati in raport cu piata imobiliara locala.
Potrivit unei analize
CNN Business, asistam la schimbari majore pe piata imobiliara din Statele Unite. "Dupa doi ani de apreciere stratosferica a preturilor, preturile caselor au atins apogeul si sunt pe cale de scadere", noteaza jurnalistii de peste ocean.
Totusi, cat de mult vor scadea preturile? - aceasta este intrebarea la care americanii isi doresc un raspuns.
Analistii CNN sunt de parere ca "este posibil ca preturile sa scada si mai mult, dar nu la fel de mult ca in timpul crizei imobiliare".
"A fost diferit in 2008, 2009, deoarece aceasta scadere a preturilor a fost din cauza unui impuls din partea vanzatorilor (...) Din cauza executarii silite si a vanzarilor in lipsa, au existat o multime de vanzatori extrem de motivati care au fost dispusi sa suporte o pierdere pentru casele lor", a spus Jeff Tucker, economist senior la Zillow.
"In plus, acel accident imobiliar a venit intr-un moment in care inventarul de case de vanzare era de patru ori mai mare decat este acum. Inventarul actual este in continuare substantial mai scazut decat nivelul pre-pandemie, ceea ce a crescut concurenta pentru locuinte. Si asta mentine preturile relativ puternice", mai noteaza analistii.
"A existat o supraincalzire pe piata imobiliara in 2021 pana in aceasta primavara, care a impins preturile mai sus decat ar sustine fundamentele. Acum coboara", a mai precizat Tucker.
Specialistii ne ofera si cateva procente pe care le anticipeaza la scaderea preturilor locuintelor din SUA, in viitorul apropiat. Astfel, economistii de la Goldman Sachs se asteapta ca preturile locuintelor sa scada cu aproximativ 5% pana la 10% fata de varful atins din iunie.
Te-ar putea interesa si: Piata imobiliara din Romania, luata cu asalt de ucraineni: cumpara apartamente chiar si de 140.000 de euro
Foto: pixabay.com