In analiza publicata de specialistii Euler Hermes se transmite ca “indicatorii timpurii arata o incetinire a economiei romanesti in urmatoarele trimestre”. Un prim exemplu pe care il dau specialistii din cadrul Euler Hermes se refera la sectorul auto din tara noastra, care a scazut incepand cu luna iunie 2019.
De asemenea, specialistii companiei specializate in asigurarea de credit comercial se asteapta ca noul Executiv de la Bucuresti sa domine cheltuielile fiscale, ceea ce va reduce intr-o anumita masura cresterea economica. In aceste conditii, compania estimeaza ca ritmul de crestere al economiei romanesti va incetini la 2.8% in 2020.
In continuare, specialistii din cadrul Euler Hermes fac referire la inflatia preturilor de consum din tara noastra, care a sarit de la o medie anuala de 1.3% in 2017 la nu mai putin de 4.6% in 2018. Analistii Euler Hermes pun aceasta crestere accentuala a inflatiei pe seama cresterii salariilor din ultima perioada. Totodata, si stimularea fiscala pro-ciclica si politicile monetare prea libere ar fi contribuit din plin la accentuarea inflatiei in Romania in viziunea celor de la Euler Hermes.
Analiza celor de la Euler Hermes nu ocoleste nici problema majorarii pensiilor cu 40% din acest an, promisa de social-democrati si pastrata de noul Executiv condus de liberalul Ludovic Orban in contextul in care 2020 este un an electoral extrem de important. Astfel, se arata ca FMI a calculat ca aceste cresteri ale pensiilor ar putea dubla chiar deficitele fiscale si ale contului curent ale Romaniei la aproximativ -8% din PIB, in contextul in care autoritatile nu ar pune in aplicare masuri de compensare a politicilor.
Totodata, aceasta masura de majorare a pensiilor ar face ca datoria publica sa creasca cu 20 de puncte procentuale din PIB pana in 2022.
In continuare, specialistii Euler Hermes estimeaza ca deficitul de cont curent va ramane mare in urmatorii ani. In aceste conditii, alaturi de cresterea prognozata a deficitului fiscal, acest lucru “ar putea ridica nevoile de finantare externa la niveluri excesive”.
Contrar analizelor destul de pesimiste publicate in ultimele zile, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza estimeaza o crestere economica de 4.1% in anul 2020, cu 0.1% mai mare in comparatie cu cea din anul precedent.
Mai mult decat atat, estimarile arata si mai bine daca ne uitam spre anii 2021, respectiv 2022, atunci cand aceeasi Comisie aduce in discutie o crestere economica de 4.2%. De asemenea, tot specialistii din cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza se asteapta ca anul 2020 sa vina si cu o crestere importanta a salariilor, castigul salarial mediu net urmand sa ajunga pana la 3.324 de lei.
Citeste si: Mugur Isarescu: Majorarea impozitelor ar putea accentua deficitul bugetar
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara din Romania, demonstratie de forta. Terenurile se vand ca painea calda, desi suntem la un pas de criza economica
Cum sa pastrezi prospetimea laptelui si sa iti cresti afacerea cu ajutorul tancurilor de racire
Gata cu distractia pe bani publici! FMI trimite oameni sa faca verificari in Romania
Partenerii nostri
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Retrogradarea din functie, ca sanctiune disciplinara - MODEL decizie
HG nr.10/2025: este APROBAT un contingent de 100.000 de lucratori straini in Romania
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si