Eugen Teodorovici: Romania va trece la moneda euro incepand cu anul 2024
romaniaaderarezona euromoneda euroeugen teodorovicipsdmugur isarescubnr
Despre adoptarea monedei euro in Romania se vorbeste inca de prin anul 2005, de-a lungul timpului fiind avansate tot felul de termene care mai de care mai nerealiste. Stabilirea clara a unui termen de adoptare a monedei euro a fost amanata an de an atat de intreaga clasa politica romaneasca, cat si de oficialii BNR, niciuna dintre cele doua parti neasumandu-si pana acum aceasta problema delicata. In ultimii ani s-a vorbit destul de mult despre anul 2019 ca fiind anul in care Romania va trece la moneda euro, insa Mugur Isarescu a declarat in repetate randuri in 2015 si 2016 ca acest termen este mai mult decat nerealist.
PSD a decis ca Romania va trece la euro in 2024
Acum, deja aproape de sfarsitul lui 2018, Eugen Teodorovici a declarat ca s-a decis anul incepand cu care Romania va trece la moneda euro. Mai exact, ar fi vorba de anul 2024, prevazut deja intr-un calendar oficial. Declaratia a fost facuta in cadrul unei conferinte de presa organizate cu ocazia celei de-a 26-a editii a Galei "Topul National al Firmelor Private din Romania”. Gala este organizata in fiecare an de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
Declaratia lui Eugen Teodorovici vine nu la mult timp dupa ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anuntat ca partidul a decis ca moneda euro va fi adoptata in tara noastra in anul 2024. Pana la ora actuala, Mugur Isarescu nu a vorbit concret despre acest termen, ceea ce ne duce cu gandul ca decizia a fost luata exclusiv in sanul Partidului Social Democrat. De asemenea, mai multi oficiali ai BNR au avertizat opinia publica cu privire la urmarile pe care ar urma sa le aiba o astfel de decizie. In aceste conditii, nu avem cum sa stim cat de realist este acest termen, mai ales daca ne gandim ca nu ne mai desparte putin de 2024.
Declaratiile lui Eugen Teodorovici intaresc chiar gandurile noastre, ministrul de Finante mentionand la un moment dat in discursul sau ca aceste discutii au fost purtate in Comitetul Executiv (al PSD). Conform afirmatiilor sale, ar urma ca saptamana viitoare sa fie adoptat un memorandum in acest sens. De asemenea, social democratii planuiesc ca in luna decembrie sa fie prezentat calendarul cu toate etapele care trebuie parcurse pana la adoptarea efectiva a monedei euro.
Citeste si:
Zeci de mii de romani vor primi ajutor de stat pentru ratele la casa
In urma cu cinci luni nu se vorbea clar despre 2024
In luna mai, Nelu Varga, purtatorul de cuvant al Guvernului, declara ca programul de convergenta 2018 – 2021 continua angajamentul tarii noastre de aderare la zona euro. Insa, la acea vreme, Nelu Varga spunea ca inca nu s-a stabilit o data concreta la care se va face aderarea, pentru aceasta fiind nevoie de niste analize profunde. Mai exact, Nelu Varga vorbea despre niste studii facute in ceea ce priveste convergenta reala, structurala si institutionala. De asemenea, pentru stabilirea unei date concrete era nevoie si de luarea in considerare a sustenabilitatii indeplinirii criteriilor de convergenta nominala.
Ce se va intampla dupa aderarea Romaniei la zona euro?
Specialistii sunt de parere ca aceasta aderare a tarii noastre la zona euro trebuie cantarita extrem de bine de guvernanti, putand avea urmari dintre cele mai serioase pentru populatie. Adrian Vasilescu, oficial BNR, avertiza in urma cu ceva timp ca preturile se vor rotunji in sus in cazul unei aderari la zona euro, puterea de cumparare a romanilor urmand sa scada considerabil. Acesta a dat si un exemplu concret, si anume pretul painii. Alaturi de Polonia, Romania are cea mai ieftina paine din intreaga Uniune Europeana la ora actuala. Insa, odata cu aderarea la zona euro, pretul painii va creste in mod obligatoriu. Acelasi trend de scumpire va putea fi observat la toate celelalte produse de pe piata.