Criza actuala provocata de pandemia de coronavirus care a lovit puternic continentul european la inceputul acestei primaveri a adus cu sine o situatie economica extrem de delicata pentru tara noastra. Mai mult decat atat, masurile de restrictie impuse in vederea limitarii raspandirii epidemiei nu au facut decat sa amplifice aceasta criza, numeroase sectoare economice fiind afectate. Prin vocea presedintelui Daniel Daianu, Consiliul Fiscal a precizat la sfarsitul saptamanii trecute ca are rezerve serioase cu privire la estimarea de cadere economica de doar 1.9% facuta de guvernanti. Totodata, Consiliul Fiscal avertizeaza ca Romania are un spatiu de manevra foarte limitat pentru a atenua efectele crizei.
In acest context, Consiliul Fiscal anunta ca prefera sa ia in calcul un scenariu mijlociu, care prevede pentru tara noastra un declin economic cuprins intre 4% si 6%. De asemenea, Daniel Daianu a mai adus in discutie si un deficit bugetar estimat la aproximativ 8-9%. Incercand sa isi explice punctul de vedere, Daianu a precizat ca estimarea oferita de guvernanti nu este plauzibila in conditiile in care tara noastra se confrunta la aceasta ora atat cu o cadere semnificativa a productiei, cat si cu o cadere mare a exporturilor. Astfel, Romania depinde mult la ora actuala de lanturile de productie europene.
Presedintele Consiliului Fiscal explica cu aceasta ocazie ca tara noastra nici nu a pornit cu dreptul in aceasta criza, existand anumite probleme chiar si inainte de debutul pandemiei de coronavirus la nivelul continentului european. Mai exact, Daniel Daianu se refera la deficitul structural foarte mare al bugetului public. Daianu aduce aminte cu aceasta ocazie ca inainte de pandemie, Romania inregistra cel mai mare deficit primar din Uniunea Europeana. Bineinteles, din aceasta cauza s-a ajuns in situatia in care au fost raportate dificultati mari de finantare a economiei.
Asa cum spuneam si in randurile anterioare, specialistii din cadrul Consiliului Fiscal iau in calcul mai multe scenarii pentru aceasta criza, cifrele prezentate mai devreme fiind aferente scenariului mijlociu. Exista insa si un scenariu ceva mai pesimist, care aduce in discutie un deficit cuprins intre 9% si 10.4%. In aceste conditii, am vorbi despre o cadere economica cuprinsa intre 8% si 9%.
Este important insa de precizat ca acest scenariu ia in calcul si majorarea pensiilor cu 40 de procente, o masura care a devenit insa din ce in ce mai improbabila. In contextul in care in ultima perioada se vorbeste din ce in ce mai des despre o majorare a pensiilor cu doar 10 procente, Consiliul Fiscal anunta ca deficitul bugetar ar putea fi cuprins in aceste conditii intre 7.3% si 8.2%. Asadar, nu vorbim chiar despre o reducere cu adevarat semnificativa a deficitului bugetar!
La inceputul acestei saptamani, premierul Ludovic Orban a anuntat ca este putin probabil ca pensiile sa fie majorate cu 40% incepand cu aceasta toamna, aceasta masura fiind greu de suportat chiar si in conditiile unei situatii economice favorabile. Totodata, Orban explica ca actuala criza economica a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. In aceste conditii, o majorare atat de mare a pensiilor ar genera un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei. Mai mult decat atat, Orban a anuntat la aceasta ora Romania nu isi permite nici dublarea alocatiilor pentru copii.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!