Esti workaholic? 7 semne care iti arata ca muncesti prea mult
workaholicsemne workaholiciburnout romania
Ce companie nu si-ar dori sa aiba angajati pasionati de ce fac si dedicati jobului pe care si l-au ales? Insa, uneori, aceste doua cerinte vin in supradoze si, ca orice lucru in exces, fac mai mult rau decat bine, in special pe plan uman si familial. Cand un angajat nu face decat sa munceasca si uita de odihna, de familie si de prieteni, este foarte posibil sa fie workaholic, adica dependent de munca.
Pentru
workaholic, munca nu se termina nici cand ajunge acasa, unde-si verifica e-mailul de serviciu din cinci in cinci minute. Tot el lucreaza si in weekend, si de sarbatori.
Bryan Robinson, autorul cartii Legat de birou: un ghid pentru workaholici, estimeaza ca cel putin 25% dintre angajatii din SUA workaholici, fapt care are consecinte grave pe termen lung, scrie Forbes.
Dupa atat de multa munca, apare fenomenul de burnout, adica epuizarea fizica si psihica a unei persoane. De aici pana la depresie, anxietate, pierderea motivatiei nu este decat un pas.
Cum recunosti un workaholic:
Este primul care ajunge la birou si ultimul care pleaca
Este cel care se grabeste sa ajunga la birou inaintea tuturor, avand drept scuza ca este mai liniste la prima ora si, in consecinta, se pot concentra mai bine. La finalul programului de lucru, tot el insi grabeste colegii se se duca acasa, ca sa ramana singur si sa rezolve, in avans, mai multe sarcini, sa gaseasca solutii sau sa vina cu idei pentru proiecte.
Lucreaza chiar si in pauza de masa
Daca, pe angajatii obisnuiti, micile pauze ii fac mai productivi, un workaholic nu va intrerupe munca nici macar in pauza de masa. Va spune ca o pauza il va face sa-si piarda concentrarea sau ii va afecta productivitatea. De multe ori, acest tip de angajat mananca deasupra tastaturii calculatorului, sare cu totul peste masa de pranz sau ia o gustare rapida, de multe ori nesanatoasa, pentru a se intoarce mai repede la lucru.
Hobby-ul lui este munca
Cu vreo 200 de ani inaintea inventarii termenului de workaholic, intemeietorul uneia dintre cele mai cunoscute dinastii de bancheri din lume spunea ca nu se duce la teatru sau la concerte si nici macar nu vrea sa joace carti, intrucat afacerea sa este singura sa pasiune.
Macar singura sa pasiune era si afacerea intemeiata de el insusi. Alta este situatia unui angajat pe care daca il intrebi ce pasiuni sau hobby-uri are, va ridica din umeri. Pentru el, jobul este lucrul care-l pasioneaza cel mai mult, iar timpul liber este o notiune care-l sperie.
Este stresat cand nu este la serviciu
Probabil ca nu exista angajat care, macar o data, nu s-a simtit stresat la serviciu, ceea ce poate fi un lucru bun. Presiunea poate oferi un plus de energie de care ai nevoie pentru a duce un proiect la capat. In cazul unui workaholic, este exact invers: este stresat cand nu este la munca. Mai rau, in cazul in care, in sfarsit pleaca in concediu, un workaholic va fi doar fizic in locul in care probabil familia a alesa sa petreaca zilele libere si va sta tot timpul cu gandul la ce se intampla la birou. Potrivit lui Robinson, in vacanta, un workaholic poate avea simptome asemanatoare cuiva aflat sevraj: devine iritabil si are accese de furie din nimic.
Asteapta de la colegi sa fie ca el
Din pacate, dependentul de munca va avea si de la colegii sai aceleasi pretentii: sa petreaca la fel de mult timp la serviciu si sa fie disponibili intotdeauna pentru sarcinile legate de birou. Workaholicul remarca intotdeauna cand cineva isi ia concediu sau pleaca mai devreme cu un sfert de ora si nici nu intelege refuzul colegilor de a lucra in afara programului, si nici notiunea de obligatii familiale.
Nu a invatat sa spuna nu
Workaholicul incearca intotdeauna sa rezolve toate sarcinile de serviciu el insusi, iar cand ajunge sef refuza sa delege din indatoriri. Se ghideaza dupa motto-ul daca vrei o treaba bine facuta, trebuie sa o faci singur si este convins ca aceasta este singura metoda prin care poate evita greselile. Cand este intr-o functie de executie, dependentul de munca nu va spune nu niciodata, cand i se cere sa faca lucruri in plus, ba dimpotriva, va simti ca este suficient de apreciat incat sa i se incredinteze mai multe sarcini.
Este foarte putin prezent in vietile celor dragi
In conditiile in care mai are familie si prieteni, un workaholic rateaza intotdeauna sarbatorirea zilelor de nastere, petrecerile, reuniunile familiale, evenimentele importante din viata celor apropiati, sub pretextul ca trebuie sa munceasca.
In timp, prietenii nu se mai obosesc sa-l invite, pentru ca stiu ca vor fi refuzati, iar relatiile cu membrii familiei se pot raci sau pot aparea tensiuni. In special in ceea ce priveste casnicia, workaholicul poate fi pus in fata unui ultimatum: jobul sau relatia.
Foto: pexels.com