Esti dator la stat? Stie toata lumea. ANAF a publicat LISTA RUSINII, cine e pe ea de data asta
fiscanaflista rusiniidatorii la stat
Vesti nu tocmai bune de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), pentru "datornicii de serviciu" din mediul privat romanesc.
Fiscul tocmai a publicat
Lista Rusinii, acel document pe care se regasesc persoanele juridice care datoreaza bani frumosi statului roman.
De data aceasta, lista vizeaza debitorii care nu si-au platit obligatiile fiscale in trimestrul al doilea din 2022. Practic, in vizorul Fiscului sunt luate obligatiile fiscale aferente perioadei aprilie - iunie 2022.
Lista Rusinii 2022. Ce datorii trebuie sa ai, ca sa fii trecut pe lista
Fiscul spera ca, prin publicarea acestei Liste a Rusinii, va fi descutajat comportamentul de a acumula creante, iar romanii vor fi incurajati sa isi achite darile catre stat, pentru a nu li se "pata" imaginea.
"In vederea descurajarii acumularii de arierate bugetare de catre contribuabili persoane juridice, organele fiscale centrale publica pe pagina de internet proprie a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala lista debitorilor persoane juridice care inregistreaza obligatii fiscale restante, precum si cuantumul acestor obligatii, pentru fiecare buget administrat de organele fiscale, conform anexei nr. 1. Obligatiile fiscale restante care fac obiectul publicarii sunt cele notificate conform pct. 9, existente la sfarsitul trimestrului de raportare si neachitate la data publicarii listei", se arata in Ordinul nr. 509/2019, care reglementeaza aceasta procedura.
Se impune atingerea unui anumit prag al datoriei, pentru a putea fi inclus in aceasta lista. Exista trei praguri diferite, pentru mai multe categorii de contribuabili. Astfel, creantele care se publica depasesc:
-
500.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
-
250.000 lei, in cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
-
100.000 lei, in cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice. Tot aici avem si persoanelor fizice care inregistreaza obligatii fiscale restante si din desfasurarea de activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere.
Lista cuprinde, conform legislatiei, denumirea debitorilor, codul de identificare fiscala, precum si cuantumul total al
obligatiilor fiscale restante, din care:
a) obligatii fiscale principale si obligatii fiscale accesorii;
b) obligatii fiscale principale si accesorii necontestate, precum si cele contestate, respectiv cele asupra carora contribuabilul a exercitat caile de atac prevazute de lege. Aceste obligatii vor fi mentionate in lista pana la solutionarea cailor de atac asupra acestora.
Atentie: Debitorii de pe lista care achita integral creantele, vor fi stersi "automat" de pe Lista Rusinii, in doar cateva zile. Concret,
in termen de 15 zile de la achitarea integrala a obligatiilor fiscale datorate, organul fiscal central opereaza, din oficiu, modificarile pentru fiecare debitor care si-a achitat aceste obligatii, in sensul eliminarii din lista.
Daca doresti sa verifici eventualele datorii catre stat ale unei societati, o poti face accesand acest
LINK, publicat de ANAF.
Te-ar putea interesa si: Primesti bani de la Revolut, trebuie sa dai si la stat. ANAF-ul vede tot ce misca prin conturi, Revolut deja e banca