Epidemia din China a aparut in cel mai prost moment. Economia poate fi ingenuncheata de coronavirus
coronavirus chinaepidemiepandemievirus ucigaspneumonie viralaanul nou lunareconomiecrestere economiapibvanzariturismindustria hoteliera
"Nota de plata" a epidemiei coronavirusului care provoaca o forma grava de pneumonie poate capata dimensiuni mult mai dramatice decat ne-am astepta. Pe langa numarul tot mai mare de victime si complicatiile medicale, China poate suferi si un declin economic major, pe fondul incetinirii cresterii economice pe care o traverseaza deja in acest moment.
A doua cea mai mare economie a lumii traverseaza o perioada nu tocmai favorabila. China a avut o crestere economica de doar 6,1% in 2019, cea mai slaba din ultimii aproape 30 de ani. Pentru intreg anul, PIB-ul Chinei a avansat cu 6,1%, cea mai lenta rata anuala de crestere inregistrata din 1990 pana astazi.
Daca razboiul comercial cu Statele Unite a avut ca efect micsorarea semnificativa a cresterii economice a Chinei, epidemia cu coronavirusul care a alertat toate statele lumii ar putea ingenunchea complet China.
Specialistul mai sustine faptul ca efectele economice ale epidemiei cu coronavirus vor fi mai severe decat cele ale epidemiei SARS din 2003. Atunci, China a pierdut 1% din PIB, insa de data aceasta nu va mai fi la fel de "norocoasa", avertizeaza Blanchette.
"China e a doua economie a lumii si reprezinta o veriga cruciala in lantul de aprovizionare global. Potrivit estimarilor, epidemia SARS din 2002-2003 a retezat 1% din PIB-ul Chinei, acum impactul va fi semnificativ mai mare, daca situatia ia proportii", a spus specialistul.
Anului Nou Lunar, cea mai importanta sarbatoare din calenderul chinezesc, era momentul in care cumparaturile explodau in China. Oamenii achiztionau atat obiecte, cat si servicii, calatoareau, iar sumele cheltuite se resimteau in economie. Acum, Wuhan, regiunea unde a izbucnit focarul de infectie, este aproape pustiu, pazit de armata si in carantina. Multinationalele cu sedii in zona si-au suspendat activitatea, iar hotelurile sunt si ele goale.
Un bilant publicat duminica, arata ca virusul care provoaca o forma severa de pneumonie a luat deja 81 de vieti in China. Alte 3.000 de persoane sunt infectate pe glob, potrivit BBC, insa, spun autoritatile, e posibil ca numarul real sa fie si mai mare, dat fiind faptul ca multi pacienti se afla in acest moment in testare, iar altii inca nu prezinta simptomele specifice.