Epidemia de coronavirus risca sa trimita economia globala la Terapie intensiva
Stirile despre coronavirus au luat prim-planul mass media internationale si se refera, in principal, la raspandirea acestuia, la numarul de persoane infectate, numarul celor bolnavi si numarul deceselor. Mai putin se vorbeste, insa, despre impactul devastator pe care epidemia l-ar putea avea (sau deja il are, si nu stim noi) asupra economiei mondiale.
Anul trecut, specialistii in economia globala erau de parere ca in 2020 ne vom confrunta cu o noua criza economica la nivel mondial.
La ultima editie a Forumului Economic Mondial de la Davos (21-24 ianuarie a.c.), Fondul Monetar International (FMI) a prezentat, insa, un raport linistitor, conform caruia anul 2020 ar fi urmat sa aduca o crestere economica, dupa contractia inregistrata in anul 2019.
In 2018, economia globala a inregistrat o crestere de 3,6% fata de 2017, in vreme ce, in 2019, cresterea a fost de doar 2,9%, raportata la rezultatele anului anterior.
FMI a prognozat, la Davos, pentru anul 2020, o crestere economica la nivel global de 3,3%.
Parea ca anul incepuse bine. Dar…
La data la care se desfasura Forumul Economic Mondial la Davos, in China, in orasul Wuhan, fusesera depistate deja primle cazuri de infectare cu noul coronavirus, desi autoritatile chineze incercasera, fara succes, sa ascunda aceasta realitate sub presul propagandei.
Conform datelor la zi centralizate de Universitatea John Hopkins din Statele Unite, numarul tarilor in care a fost depistat coronavirusul a ajuns astazi, 9 martie, la 100, cu 8 mai multe decat cu doar o zi in urma.
111.363 de persoane sunt infectate, in cele 100 de tari si, la nivel global, s-au inregsitrat, pana acum, 3.892 de decese.
Dar sa revenim la efectele pe care epidemia de coronavirus le va avea asupra economiei globale.
Expertii fiananciari, citati de presa internationala, sustin ca prabusirea burselor si scaderea pretului petrolului ca urmare a epidemiei vor avea ca efect o "recesiune inevitabila".
In ultimele zile, pretul petrolului a scazut cu mai mult de 25%, ceea ce reprezinta cea mai mare scadere dupa razboiul din Golf, din 1990-1991, inceput ca urmare a invadarii Kuweitului de catre Irak.
Nigel Green, directorul general al grupului international independent de consultanta financiara deVere, este de parere ca o recesiune mondiala este, in acest moment inevitabila.
La randul sau, Neil Wilson, analist-sef al Markets.com (platforma de tranzactionare electronica pe piata valutara), a facut o afirmatie alarmanta: "ne vom aminti de ziua de astazi (luni, 9 martie 2020, nota autorului) ca despre «lunea neagra».", cu referire la trista zi de luni, 19 octombrie 1987, care a ramas in istorie drept "Black Monday", ziua in care bursa a cunoscut cea mai dramatica scadere din istorie.
"Va fi un carnagiu" - a adaugat Wilson.
Connor Campbell, analist financiar la Spreadex (companie britanica specializata in pariuri financiare) a spus, despre ziua de astazi, 9 martie 2020, ca pietele europene nu au mai inregistrat asemenea pierderi intr-o singura zi de la prabusirea bancii Lehman Brothers.
Crahul Lehman Brothers a avut loc la 15 septembrie 2008 si a marcat inceputul oficial al celei mai recente crize financiare, care a zguduit intreaga lume.
Dupa ce a infectat o multime de oameni din toata lumea, COVID-19 a contaminat si pietele financiare internationale. Cu ce efecte, ramane de vazut.
Sursa foto: pexels.com