Engie scumpeste gazele pentru consumatorii din piata libera
gaze naturaleplafonare pret gazefacturiutilitatiscumpiri
Engie Romania, fosta GDF Suez Romania, controlata de grupul francez omonim, unul dintre cei doi mari furnizori si distribuitori de gaze naturale din tara, scumpeste semnificativ tarifele facturilor clientilor pe care ii are in regim de piata libera. Compania le-a trimis deja instiintari clientilor, motivand faptul ca este obligata de prevederile Ordonantei114 sa ridice plafoanele de pret, incepand din aceasta toamna.
Clientii Engie in regim de piata libera vor plati mai mult pe pretul gazelor naturale, a transmis compania, care a anunat cresterea care se va aplica incepand cu data de 1 septembrie.
Conform unor notificari primite de mai multi clienti aflati in regim de piata libera, cresterile se vor realiza in jurul valorii de 10%, insa e posibil sa varieze in functie de mai multe criterii. De asemenea, compania a anuntat ca, in cazul in care clientii accepta majorarea, pretul nu se va mai modifica in urmatorii doi ani.
De vina pentru aceasta situatie ar fi prevederile celebrei Ordonante 114. Aspru criticata de mediul de afaceri, in special de companiile din energie, gaze, telecom si de catre banci, Ordonanta 114 incepe sa isi faca simtite efectele si pe piata gazelor, dupa ce majoritatea companiilor din telecom au majorat pretul abonamentelor, iar bancile au schimbat si ele politicile de creditare, dar si tarifele la diverse servicii, iar facturile la energie electrica s-au scumpit.
Reamintim ca prin OUG 114, producatorii interni sunt fortati sa vanda gaze pentru populatie si producatorii de energie termica la pret plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Mai mult, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a decis reducerea preturilor pentru populatie cu 5% de la 1 iulie. Initial, autoritatile au pus pe lista beneficiarilor de gaze ieftine si combinatele lui Ioan Niculae, insa era o decizie profund anticoncurentiala. In cele din urma, combinatele au fost scoase de pe lista.
Potrivit celor de la Engie, Ordonanta 114 a obligat producatorii romani sa puna mai putine gaze pe piata, deci pentru clientii sai din piata libera Engie este obligata sa cumpere gaze mai scumpe, in special din import.
Ce pot face clientii in aceasta situatie?
Un expert a explicat pentru
economica.net care sunt solutiile pe care le are un client Engie aflat intr-o astfel de situatie: "sa se intoarca in piata reglementata, daca sunt consumatori casnici care au trecut in piata libera. Potrivit ultimei decizii ale ANRE, in conditiile in care, potrivit OUG 114 completate de OUG 19 consumatorii casnici primesc pana in 2021 gaze la pret reglementat de ANRE, pretul platit de clientii casnici ai Engie in regim reglementat este, de la 1 iulie, de 125 lei/MWh, pret care a fost coborat de ANRE. Conform reglementarilor in vigoare, toti clientii casnici se pot intoarce in piata reglementata, unde vor plati preturile stabilite de ANRE, fiind nevoie doar de o notificare adresata furnizorului in acest sens.
Engie Romania a terminat anul trecut cu un profit net consolidat de 428,7 milioane lei, in crestere cu 25% fata de 2017, iar veniturile Engie din contracte cu clientii au crescut cu 20%, la 5,79 miliarde lei, in principal ca urmare a scumpirii gazelor, atat pe piata reglementata a consumatorilor casnici si a CET-urilor ce produc caldura pentru populatie, cat si pe piata concurentiala.
Cifrele reprezinta rezultatele consolidate ale Engie in Romania si includ realizarile companiilor Engie Romania SA, compania-mama a operatiunilor din Romania (furnizare de gaze si electricitate), Distrigaz Sud Retele (distributie gaze), Engie Servicii SRL (servicii conexe instalatii gaze), Braila Winds SRL, Alizeu Eolian SA (productie energie regenerabila) si Engie Building Solutions SRL (lucrari instalatii si servicii pentru clienti industriali).
Aceste scumpiri nu vor ramane fara ecou in intreaga economie
Pretul gazelor de pe piata libera a crescut semnificativ, iar acest lucru se va reflecta in intreaga economie.
Pretul gazelor de productie interna a avut o medie de 101,24 lei pe MWh pe bursa in luna mai, ceea ce reprezinta un record istoric pentru gazele romanesti, pe Bursa Romana de Marfuri. Anul trecut, in luna mai, pretul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, fata de 74 de lei la Bucuresti. In 2017, la Viena gazele se tranzactionau cu 76 de lei pe MWh in luna mai, cu 8% mai mult decat cotatia de 70 de lei pe MWh a gazului romanesc.
PreÈ›urile au explodat chiar în luna în care a început să se aplice OUG 114 pe partea de gaze. Culmea este că în luna mai, în mod obiÈ™nuit, preÈ›urile ar trebui să fie mai mici decât pe perioada de iarnă, pe vârf de consum. Anul trecut, în luna mai, preÅ£ul la Viena era 93 de lei pe MWh, cu 20% mai mare, faţă de 74 de lei la BucureÅŸti. În 2017, la Viena gazele se tranzacÅ£ionau cu 76 de lei pe MWh în luna mai, cu 8% mai mult decât cotaÅ£ia de 70 de lei pe MWh a gazului românesc, conform
hotnews
Efectele acestei scumpiri a gazelor din piata libera va atrage dupa sine scumpiri in masa.
Comisia Europeana: OUG 114 incalca directivele UE
Plafonarea preturilor la gaze prin OUG 114 este contrara legislatiei UE. Institutiile europene au criticat OUG 114. Comisia Europeana ar putea incepe inclusiv procedura de infringement, din cauza plafonarii preturilor la gaze. Producatorii nu pot fi obligati de Guvern sa vanda la preturi plafonate timp de trei ani - ar fi contrar legislatiei europene, considera reprezentantii comisie.
Comisia a subliniat ca OUG 114 este contrara cerintelor juridice ale UE si ca aceste masuri nu protejeaza consumatorii casnici impotriva cresterilor excesive de pret.
Potrivit unui comunicat de presa al Comisiei, Romania a primit o scrisoare de punere in intarziere pentru nepunerea corecta in aplicare a anumitor cerinte prevazute de Directiva privind gazele naturale (Directiva 2009/73/CE) si de Regulamentul privind siguranta furnizarii de gaze (Regulamentul (UE) 2017/1938). Este etapa premergatoare a declansarii procedurii de infringement.
Comisia Europeana a demarat aceasta procedura de sanctionare a Romaniei din cauza OUG "lacomiei". "In urma analizarii masurilor legislative adoptate de Romania in decembrie 2018, Comisia a constatat ca sistemul preturilor angro reglementate nou introduse pe piata gazelor din Romania este contrar cerintelor juridice ale UE”, se arata in comunicarea executivului comunitar.
Mai mult, Comisia considera ca masurile introduse prin OUG114/2018 „nu sunt adecvate pentru atingerea in mod sustenabil a obiectivului de a proteja consumatorii casnici impotriva cresterilor excesive de pret”.
Desi avertismentul a fost lansat in martie, iar Comisia a anuntat ca Romania are la dispozitie doua luni sa reglementeze situatia. La 1 iulie, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat
noi preturi pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale la clientii casnici.
" Preturile pentru furnizarea reglementata a gazelor naturale pentru un numar de peste 3 milioane clienti casnici cu un consum anual mai mic de 280 MWh, calculate in conformitate cu prevederile metodologiilor in vigoare, vor inregistra o scadere de peste 5% pentru intreaga piata de furnizare reglementata", anunta atunci autoritatea.
"Plafonarea pretului la gaz e ilegala. Romania risca amenzi uriase"
Expertul in energie ing. Dumitru Chisalita, trage un puternic semnal de alarma cu privire la costul urias pe care l-ar putea plati Romania daca aceasta masura se va aplica.
"Inainte de toate, plafonarea incalca legislatia din Romania. In Legea petrolului, spre exemplu, este prevazut clar ca un titular de acord are dreptul de a dispune de cantitatile de gaze care ii revin.
In al doilea rand, aceasta plafonare incalca acorduri petroliere in curs, care sunt incheiate pana prin anii 2030. Acordurile sunt contracte, aprobate prin hotarari de guvern. In conditiile in care Guvernul le va incalca prin aceasta ordonanta, e de asteptat ca producatorii sa dea Executivul in judecata. Si nu vad de ce n-ar castiga, anuland plafonarea.
Nici macar nu trebuie sa deschida toti actiuni in instanta. Ajunge sa o faca unul si sa castige, iar decizia li se va aplica tuturor", a explicat Dumitru Chisalita.
Citeste si:
Victor Ponta: Pro Romania se poate alia cu ALDE daca Tariceanu iese de la guvernare