Enel lanseaza proiectul pilot pentru instalarea a 110.000 de contoare inteligente
enelcontoare inteligente
Compania Enel va instala, in acest an peste 110.000 de contoare inteligente in regiunile Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, prin companiile locale de distributie, dupa aprobarea celui de-al doilea proiect pilot de contorizare inteligenta de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei.
Anul trecut, au fost instalate contoare inteligente pentru peste 30.000 de clienti. Cele doua proiecte deschid calea pentru implementarea la scara larga a contorului inteligent pentru cei 2,7 milioane de clienti ai Enel in Romania.
Potrivit companiei, datorita contoarelor inteligente, clientii vor avea acces la informatii detaliate cu privire la consumul de energie, oferindu-le instrumentele necesare pentru a-si planifica eficient utilizarea de energie.
Clientii inclusi in proiectul pilot vor beneficia de citiri de la distanta, care inlocuiesc citirile de pe teren si estimarile de consum. Pe de alta parte, contoarele inteligente vor comunica distribuitorului in ce locuri clientii sunt cel mai afectati de pene de curent, permitandu-i unui sistem de contorizare inteligenta pe deplin functional sa indice zonele unde necesitatea de investitii in retea este mai mare, astfel incat distribuitorul sa poata interveni rapid.
Un sistem de contorizare inteligenta complet operational poate contribui la imbunatatirea calitatii retelei. Enel instaleaza in prezent circa 53.000 de contoare inteligente in Muntenia, atat in zonele urbane, cat si rurale.
Cartierele din Bucuresti incluse in proiect sunt: Aviatiei, Doinei, Palatul Parlamentului, Vitan Barzesti, Stadion Rapid, Sabareni, Politehnicii si Brancusi.
In Ilfov, clientii din Chiajna, Dudu, Rosu si Otopeni sunt inclusi in proiect, iar, in judetul Giurgiu, proiectul vizeaza Malu, Slobozia, Vedea, Gaujani, Cetatuia, Buturugeni, Cosoba, Rasuceni si Valea Bujorului.
In Dobrogea, Enel implementeaza acest proiect atat in zone urbane, cat si rurale, instaland aproximativ 28.000 de contoare inteligente.
In judetul Constanta, zonele incluse sunt Vama Veche, 2 Mai, Limanu, Schitu, Costinesti, Mamaia Sat, Mamaia Nord, Navodari si Constanta Inel 2.
In judetul Tulcea, orasele Tulcea si Valea Teilor sunt incluse in proiect, in timp ce, in judetul Giurgiu, clientii din Unirea, Frumusani, Budesti si nordul orasului Calarasi se vor bucura de beneficiile contoarelor inteligente.
In Banat, peste 30.000 de clienti vor beneficia de noua tehnologie. Zonele incluse in proiect din judetele Caras-Severin si Timis sunt Lipovei, Jebel, Cosari, Petrovaselo Calnic, Lupac si Resita Govandari.
De asemenea, zone din Timisoara, Resita, Deva, Petrosani si Arad sunt incluse in proiect, alaturi de localitatile Luncoiu de Jos, Pestisu Mic, Soimus, Orastie Zavoi si altele din Hunedoara.
Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul Enel pentru a putea fi realizat, de la distanta, automatizat, un flux bidirectional de comunicare, in orice moment.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanta va oferi o gama larga de beneficii clientilor Enel.
Prin sistemul de contorizare inteligenta, se vor putea realiza citiri de la distanta a consumului de energie electrica, dar si operatiuni comerciale precum schimbari tarifare, conectari si deconectari, sporind confortul clientilor si reducand inconvenienta vizitelor la locatie.
Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul in loc de estimari, pentru facturare, astfel incat facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrica.
In plus, clientii Enel vor putea avea acces la informatii detaliate si actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie.
Aceasta monitorizare le va permite acestora sa-si planifice consumul de energie.
Contoarele inteligente colecteaza date privind calitatea furnizarii de energie electrica, monitorizand in timp real continuitatea serviciului, raportand erori in sistemul de retea sau defectiuni si localizand anomaliile posibil cauzate de furtul de energie.
In viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligenta poate imbunatati competitia in pietele de furnizare, pentru ca ofera clientilor posibilitatea de a schimba usor furnizorul si permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile.
Tarifele zilnice, saptamanale, lunare sau chiar sezoniere, alaturi de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curenta de optiuni care prevede facturarea lunara sau trimestriala.