Electrica a facut profit net de 161 milioane de lei
profit electricarezultate electricaacoperire pierderi electricaservicii electrica
Grupul Electrica a inregistrat, in primele noua luni ale acestui an, un profit net consolidat de 161 milioane de lei, acoperind pierderea din primul trimestru, in suma de 41 milioane de lei, printr-un profit net inregistrat in trimestrul al doilea si in trimestrul al treilea de 202 milioane de lei.
Veniturile operationale totale ale Grupului Electrica, in perioada de noua luni incheiata la 30 septembrie 2019, au atins valoarea de 4,723 miliarde de lei, in crestere cu 14,5%, sau 597 milioane de lei, fata de aceeasi perioada a anului 2018.
In segmentul de distributie, veniturile au crescut cu 3,9%, ca urmare a cresterii cantitatii distribuite totale cu 0,5% si a tarifelor medii de distributie, precum si a majorarii semnificative a valorii investitiilor in retea, in conformitate cu politicile contabile aplicabile, in primele noua luni din 2019, comparativ cu aceesi perioada a anului 2018.
In ceea ce priveste segmentul de furnizare, veniturile au crescut cu 20,4%, ca rezultat al cresterii cu 8,7% a cantitatii de energie electrica furnizata pe piata cu amanuntul, a majorarii preturilor medii de vanzare cu 5,6%, precum si ca urmare a dezvoltarii activitatii de furnizare de gaze naturale.
Costurile consolidate pentru achizitia energiei electrice au crescut cu 31,8%, la 2,446 miliarde de lei, in primele 9 luni din 2019.
Aceasta evolutie a fost resimtita in segmentul de distributie, prin majorarea cu 22,4% a costului energiei electrice achizitionate pentru acoperirea pierderilor in retea, influentata de evolutia ascendenta a preturilor de achizitie a energiei electrice, care au fost semnificativ mai mari fata de pretul aprobat ex-ante de ANRE pentru operatorii de distributie din
Grupul Electrica.
Si in segmentul de furnizare a fost inregistrata o crestere a cheltuielilor cu achizitia de energie electrica cu 34,2%, ca efect cumulat al cresterii pretului de achizitie si al cantitatii de energie electrica achizitionata.
Marja de furnizare a fost afectata negativ, in principal intrucat, prin tarifele aprobate de catre ANRE, pretul recunoscut pentru primele doua luni din 2019 pe segmentul reglementat nu acopera pretul de achizitie a energiei electrice efectiv realizat.
Pe fondul modificarilor semnificative ale cadrului legislativ si de reglementare, indeosebi cu efect advers, profitul operational al Grupului a scazut cu 190 milioane de lei, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, la evolutia EBITDA, s-a adaugat, in principal, impactul nefavorabil al cheltuielii cu amortizarea, o crestere de 35 de milioane de lei ca urmare a aplicarii unui nou standard de raportare financiara, incepand cu 1 ianuarie 2019, si a volumului de investitii puse in functiune.
In primele 9 luni ale anului 2019, Grupul Electrica a distribuit aproximativ 13,27 TWh (in crestere cu 0,5% fata de 9 luni 2018) catre aproximativ 3,77 milioane de utilizatori.
Operatorii de distributie din cadrul Grupului au distribuit energie electrica pe o arie care acopera aproximativ 40,7% din teritoriul national.
Electrica Furnizare are o cota de piata de 18,54% si este lider pe piata reglementata, cu o cota de 51%, iar, pe piata concurentiala, are o cota de 10,85% (conform raportului ANRE din august 2019).
Compania a furnizat 6,9 TWh de energie electrica catre aproximativ 3,5 milioane de consumatori finali (atat in regim de ultima instanta, cat si de pe piata concurentiala).