Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim
Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a realizat recent un studiu referitor la costurile cu forta de munca in tarile Uniunii Europene.
Studiul nu include date referitoare la costurile cu forta de munca in agricultura si in administratia publica.
De asemenea, studiul a luat in calcul totalul costurilor cu forta de munca, nu doar costurile salariale. Datele contin si costurile angajatorilor cu asigurarile sociale, de sanatate, echipament de protectie, traininguri, recrutare etc.
In 2020, costul mediu cu forta de munca a crescut, fata de anul anterior, atat in Uniunea Europeana cat si in zona euro.
In UE, costul cu forta de munca a fost de 28,5 euro pe ora in 2020 fata de 27,7 euro pe ora in 2019.
In zona euro, costul orar cu forta de munca a crescut de la 31,4 euro (2019) la 32,3 euro (2020).
Costul orar al fortei de munca difera foarte mult de la o tara la alta.
Astfel, costurile orare cu forta de munca au fost, anul trecut, cele mai mari in Danemarca - 45,8 euro, Luxemburg - 42,2 euro si Belgia - 41,1 euro.
La celalalt capat al clasamentului se gaseste, dupa cum era de asteptat, si Romania, cu un cost orar, in anul de referinta, de 8,1 euro (penultima pozitie).
Pe ultima pozitie se gaseste Bulgaria, cu un cost orar al fortei de munca de doar 6,5 euro.
Desigur, nu trebuie facuta confuzia intre costul orar al fortei de munca si nivelul de trai din aceeasi tara.
Cu toate acestea, nivelul de trai este direct proportional cu costul orar al fortei de munca.
Pe de alta parte, faptul ca studiul Eurostat a luat in calculul costului orar al fortei de munca si costuri non-salariale, cum ar fi costurile cu echipmentul de lucru si de protectie, servicii sociale oferite de companie (gradinite pentru copiii angajatilor, cantine cu preturi subventionate etc.) da masura felului in care angajatorii inteleg sa-si respecte si sa-si fidelizeze angajatii.
In final, doua observatii: costul orar extrem de scazut cu forta de munca din Romania ar putea sta la baza consacratei expresii "Ei se fac ca ne platesc, noi ne facem ca muncim."
A doua observatie este, de fapt, o presupunere. Si anume aceea ca, la nivelul costurilor orare cu forta de munca la nivelul administratiei publice, Romania nu s-ar mai afla la coada clasamentului in randul tarilor Uniunii Europene.
Sursa foto: pexels.com