Efectul pandemiei asupra pietelor bursiere: cui are i se va mai da
Pandemia declansata de coronavirus a lovit si bursele din intreaga lume. Preturile actiunilor sunt intr-o continua scadere de la inceputul anului si, cand criza va lua sfarsit, unii investitori (fie ca sunt persoane fizice, fie ca sunt institutii financiare) vor fi (mult) mai bogati decat inainte de criza sau vor fi pierdut si ceea ce nu au. Mai mult decat o chestiune de inspiratie, este una de informatie. Vor iesi in castig cei care au mai mare acces la informatiile din domeniul politicilor economice si (in primul rand) cei care au puterea de a influenta aceste politici.
Indeobste, in astfel de situatii au castig de cauza cei care au bani multi, cei care isi pot permite sa piarda sume uriase, pentru a le recupera, apoi, multiplicate.
Deocamdata, insa, pietele bursiere din intreaga lume sunt sever afectate de coronavirus si se prabusesc. Pentru actionari, sunt trei variante: sa vanda cat inca mai au ce vinde, sa cumpere la preturi foarte mici sau sa isi inghete portofoliul. Care va fi solutia castigatoare, ramane de vazut.
Exista si o patra varianta, speculativa, dar care este doar la indemana marilor investitori: sa vanda masiv, pentru a scadea pretul si a panica piata, apoi sa cumpere tot ei (cu cealalta mana) tot ce au vandut mai devreme, plus ce au vandut altii la preturi de nimic.
Conform Yahoo Finance, iata cum a scazut valoarea actiunilor celor mai mari companii din domeniul IT si media: cea mai mare scadere au inregistrat-o actiunile Pinterest (site ce permite utilizatorilor sa insereze imagini si clipuri video pe o anume tema). Actiunile Pinterest au scazut cu 47,18% fata de maximul de anul acesta.
Actiunile Snapchat (aplicatie de mesagerie multimedia) au pierdut 45,87% din maximul atins in 2020.
Actiunile Disney au pierdut 38,05%, IBM a pierdut 33,8%, Intel a pierdut 33,16%, Twitter a pierdut 31,42%, iar actiunile companiei Nvidia (producatoare de procesoare si de statii grafice) au scazut cu 31,22%.
Actiunile Facebook au pierdut 30,8%, cele ale Microsoft 26,11%, iar cele ale Apple 24,14%.
Actiunile companiilor din domeniul industriei auto au fost si ele "infestate" de coronavirus: Ford, de pilda, a pierdut 42,24%, Tesla - 38,9%, General Motors - 37,61%, Toyota - 22%.
La fel s-a intamplat si cu actiunile marilor jucatori din retail: actiunile Amazon au pierdut 22,74%, ale Alibaba - 19,69%, iar ale Walmart - 13,14%.
Preturile actiunilor marilor companii au inregistrat, pe o tendinta generala de scadere, variatii mari in ultimele zile, ceea ce reprezinta o oportunitate pentru investitorii cu o toleranta ridicata la risc.
Adica o oportunitate de a face si mai multi bani pentru investitorii care au deja multi bani.
Sursa foto: pexels.com