In continuare, oficialul Raiffeisen Bank estimeaza ca Romania se afla deja in zona de decelerare in ceea ce priveste ciclul economic, dupa ce in anii 2016 - 2017 ne-am aflat in faza de expansiune. Insa, economistul se asteapta ca tara noastra sa se apropie de zona recesiunii spre finalul anului urmator, atunci cand ciclul electoral se va afla pe sfarsite. De asemenea, Ionut Dumitru subliniaza ca la finalul anului 2020 sau la inceputul lui 2021, deciziile de ajustare a bugetului vor deveni inevitabile, ceea ce va aduce in cele din urma si o performanta economica ceva mai slaba.
Economistul din cadrul Raiffeisen Bank sustine totodata ca atunci cand vorbim despre dinamica economica locala trebuie sa luam in calcul si ceea ce se intampla pe plan european. Conform teoriei pe care o sustine Ionut Dumitru, “la cum evolueaza lucrurile, se pare ca ciclul economic local va fi grabit”. Mai exact, Dumitru explica ca la ora actuala s-a intrat deja in faza descendenta din punct de vedere al ciclului economic, urmand ca intrarea in recesiune sa fie grabita si de factorul extern.
Facand o analiza asupra situatiei economice din prezent in care se regaseste tara noastra, economistul sef din cadrul Raiffeisen Bank se declara ingrijorat, sustinand ca “daca ne uitam la ceea ce avem in momentul de fata, suntem mai degraba aproape de 4% deficit bugetar”. Totodata, Ionut Dumitru este de parere ca “doar o minune ne mai poate salva sa ramanem la un deficit bugetar de 3% in acest an”. Oficialul Raiffeisen nu se declara insa prea optimist, sustinand ca in cazul in care politicile economice nu vor fi modificate, vom vedea un deficit bugetar care se va duce spre 4% la finalul anului.
Ionut Dumitru sustine totodata ca institutia bancara pe care o reprezinta estimeaza ca deficitul bugetar din acest an va fi de 3.6%, in conditiile in care 0.4% - 0.5% poate fi salvat la finalul anului, atunci cand, daca ne uitam la ceea ce s-a intamplat in ultimii ani, sunt implementate diferite masuri de control strict al cheltuielilor. Totusi, Ionut Dumitru sustine ca structura cheltuielilor din tara noastra este nesanatoasa in momentul de fata.
Spre exemplu, economistul-sef al Raiffeisen Bank remarca faptul ca salariile din Romania se afla la acest moment la un maxim istoric, de 12% din PIB. Ionut Dumitru ne aminteste astfel ca precedentul istoric a fost de 10% din PIB, acestuia urmandu-i ajustarile dure din timpul crizei economice care a lovit intreaga lume. Dupa acele masuri, salariile din tara noastra ajunsesera la un nivel de 8% din PIB, nivel la care au stat pana in 2015.
Mai mult decat atat, Ionut Dumitru trage un semnal de alarma si cu privire la majorarea pensiilor, acestea crescand cu 15% in acest an si cu inca 40% in 2020. In acest context, “factura legata de pensii va creste spectaculos”, Romania riscand sa ajunga in situatia in care in anul 2021 se vor cheltui in totalitate veniturile incasate din taxe si impozite doar pentru salarii si pensii.
Evaluarea Nationala Matematica clasa a VIII-a - Probleme rezolvate tip Subiectul al III-lea
Teste REZOLVATE de limba si literatura romana pentru reusita la examenul de TITULARIZARE - profesori
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!