Economist: Romania e distrusa cu premeditare, din interior
economia romaniei
Evolutia economiei Romaniei nu este vazuta cu ochi buni de economistul Radu Soviani. Expertul sustine ca aceasta este distrusa, din interior, cu intentie directa. Potrivit lui, masurile adoptate de Guvern in ultimele luni nu sunt cele mai potrivite, dat fiind faptul ca puterea de cumparare a romanilor s-a deteriorat atat de puternic pe fondul inflatiei explozive, incat am ajuns codasii Europei la acest capitol.
"In loc sa-i salvezi pe cei care au nevoie in aceasta perioada critica, tu-i bombardezi din punct de vedere al decapitalizarii romanesti. Se doreste asta din interior si urmeaza decapitalizarea economiei romanesti.
In momentul in care bombardezi economia cu aceste preturi la energie este foarte clar ca vrei sa omori si bruma de industrie care a mai ramas in Romania", a declarat economistul, pentru
B1tv.
Ne indatoram tot mai mult, iar banii nu ajung sa fie folositi in favoarea cetatenilor
Economistul mai subliniaza si faptul ca suntem dependenti de imprumuturi si ca traim pe datorie, iar banii, din pacate, nu sunt investiti in favoarea cetatenilor, ci ajung sa fie cheltuiti "pe clientelism politic".
Potrivit acestuia, desi cifrele prezentate de politicieni ar reflecta o evolutie pozitiva a economiei noastre nationale, in fapt, lucrurile nu stau deloc asa. Ne scufundam in deficite si datorii.
"24,23 de miliarde de lei inseamna 4,9 miliarde de euro ce reprezinta deficitul bugetar, traiul pe datorie doar din decembrie 2021. Este in crestere de la situatia dramatica si fara precedent intalnita in decembrie 2020, atunci cand deficitul bugetar a fost de 17,91 miliarde de lei, deci creste in anul ‘de recuperare economica’ deficitul unei singure luni la 4,9 miliarde de euro", mai explica economistul.
Florin Citu: "Sunt ingrijorat pentru ca eu nu vreau sa ajungem la mana Institutiilor internationale"
Florin Citu a declarat, de curand, ca masurile adoptate pe vremea cand era seful Executivului au avut un impact bun asupra mediului economic, dar ca acum are unele ingrijorari si ca exista riscul sa ajungem "la mana institutiilor internationale".
"Sunt ingrijorat, am avut cateva discutii cu Institutii internationale, sunt ingrijorat de perspectiva negativa care ramane. Anul trecut am reusit sa avem doua Agentii de Rating care au crescut perspectiva la pozitiv, nu stiu daca mai putem si anul acesta, vom vedea ce se va intampla. Sunt ingrijorat pentru ca eu nu vreau sa ajungem, in doua, trei luni de zile, la mana Institutiilor internationale, sa ne finanteze. Atunci, acesta ar fi un regres puternic pentru Romania. Va dati seama, dobanzi mai mari inseamna si rate mai mari pentru oameni la banca, deci aceasta este ingrijorarea in acest moment", a declarat Florin Citu, la finele lunii ianuarie.
"V-am spus ingrijorarile mele despre ce se intampla despre piata financiara, cu dobanzile. Daca ma uit la costul pe care il platim la dobanzi in fiecare luna, mai mare, am fi avut bani acolo si pentru compensarile facturilor si pentru mariri de salarii si pentru dublarea alocatiilor. Acolo este o problema, pentru ca anul trecut ne imprumutam la 2 si ceva, acum la 5", a mai punctat liderul PNL.