Economist: impozitul progresiv e o idee proasta. Nimeni nu va fi incantat, spune specialistul
impozit progresivcota unica
In pofida faptului ca ne aflam intr-o perioada deosebit de delicata in plan economic intern si extern, unii alesi ai neamului vorbesc inca despre schimbarea radicala a fiscalitatii din Romania, prin trecerea de la cota unica la impozitul progresiv. Nu e deloc o idee buna - avertizeaza specialistii.
Florian Libocor, economist-sef la BRDl, aduce o serie de argumente asupra carora factorii de decizie ar trebui sa se aplece cu multa atentie. Este un avertisment pe care specialistul il lanseaza cu privire la pericolele si consecintele negative ce pot deriva din schimbarea cotei unice cu
impozitul progresiv.
"Nimeni nu va fi incantat sa plateasca dintr-o data 40% impozit, la o dinamica a veniturilor care probabil nu va mai creste cu 10%, ci cu 5-6%.
Nu ai cum sa astepti ca o clasa dintr-o categorie de venit mai redus va fi incantata ca va castiga putin in plus, iar ceilalti vor fi incantati ca vor plati mai mult, in conditiile in care toti primesc acelasi lucru, aceeasi calitate a serviciilor publice. Trebuie sa fim si rezonabili.
Sa luam de la bogati si sa dam la saraci nu incurajeaza sub nicio forma progresul. Asta e opinia mea", a punctat economistul.
Si Consilul Fiscal indeamna la mai multa atentie
"O schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva (...) nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari", considera Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal.
"Aceea e o schimbare fundamentala a regimului fiscal, trecerea de la, sa spunem, cota unica, care nu mai exista, ca nu mai avem cota unica, la o impozitare progresiva. Noi avem o cota regresiva in Romania, ceea ce nu e in regula. O schimbare radicala a regimului fiscal prin trecerea la impozitarea progresiva nu este decizia unui om, nu poate sa faca asa ceva.
Un premier, oricat ar fi de stralucit, de luminat, de bun specialist, nu poate. Este o decizie politica care priveste coalitie, admitand ca va ramane aceasta coalitie. Nu se poate, pentru ca premierul, daca nu ar fi suficient de persuasiv sau… In primul rand, nu poate sa impuna un singur om asa ceva, chiar daca el provine de la partidul care reprezinta grosul intr-o coalitie prin numarul de parlamentari", a explicat, pe larg, seful Consiliului Fiscal.
Social-democratii isi doresc schimbarea fiscalitatii si aduc propriile lor argumente
"Dupa ce statul roman, prin ANAF, Ministerul Finantelor si Vama, va face digitalizarea in Romania. Nu exista alt viitor decat impozitarea progresiva, doar daca ramanem in logica Rusiei. Mi se pare ca si Estoria e in aceasta logica", spunea Ciolacu, la
Digi24, la finele lui decembrie 2022.
Foto: pixabay.com