Economist: Bugetul Romaniei nu va fi salvat reducand cheltuielile, ci marind veniturile fiscale si bugetare
previziuni economicedaniel daianuconsiliul fiscal
In momente de cumpana economica, Guvernele tind sa se arunce asupra bugetelor de cheltuieli si sa taie din ele cat mai mult posibil. E o reactie naturala, fireasca, chiar si pentru bugetul unei simple gospodarii. Problema este ca Romania nu isi mai poate salva astazi bugetul prin aceata masura, care nu ar aduce prosperitate si fonduri necesare, ci mai degraba ar priva de investitii domenii vitale de activitate, pentru ca istoria recenta ne-a invatat faptul ca in momentul in care se fac economii, fix de la investitii se taie cel mai mult.
Prin urmare, nu trebuie sa taiem din cheltuieli, ci sa crestem veniturile fiscale si bugetare, e de parere Daniel Daianu, Presedintele Consiliului Fiscal.
Avem nevoie de o colectare bugetara eficienta si cu mult imbunatatita, aspect pe care l-a recunoscut in mai multe randuri si premierul
Florin Citu.
In cadrul unei conferinte organizate de Finmedia, economistul a precizat ca avem venituri cu mult inferioare statelor cu care ne comparam de obicei: Cehia, Ungaria, Polonia si chiar Bulgaria, care are unele impozite inferioare celor din Romania. Asadar, tara noastra are o problema din acest punct de vedere.
Veniturile noastre fiscale sunt chiar si cu 10 puncte procentuale mai mici decat cele ale altor tari, si nu putem recupera decalajul doar taind din cheltuieli, ci aplicand masuri de consolidare bugetara.
Potrivit economistului, nu reprezinta o problema ponderea din PIB a cheltuielilor cu salariile si asistenta sociala. ”Aici se face o confuzie, caci aceste cheltuieli nu sunt mari in raport cu PIB-ul, ci cu veniturile bugetului, mananca foarte mult din ele. In 2020 s-a ajuns la 94,3% cheltuieli din buget, si pe fondul declinului pronuntat al economiei”, a explicat Daniel Daianu.