Economist: Banii fara o inteligenta financiara sunt bani care se duc repede
educatie financiaraiancu guda
Nu e totul sa faci bani, ca sa ii inmultesti si sa stii sa ii gestionezi ai nevoie de educatie financiara. In caz contrar, exista toate riscurile sa se aleaga praful de ei, asta crede economistul Iancu Guda.
Specialistul e de parere ca oamenii trebuie sa acorde o atentie deosebita finantelor si sa investeasca in ei pentru a avea succes si a reusi sa ajunga si sa se mentina in top.
"Degeaba faci bani, daca nu ai bani. Banii fara o inteligenta financiara sunt bani care se duc repede. Fara sa detaliez prea mult (as putea sa scriu cateva zeci de pagini pe marginea acestei intrebari), succesiunea actiunilor cred ca este urmatoarea. In primul rand, sa nu incetam sa investim in noi, sa devenim mai buni in ceea ce facem. Inevitabil, veniturile obtinute vor creste. In al doilea rand, pe masura ce castigam mai mult, ar trebui sa ne pastram o perioada cheltuielile la acelasi nivel (nu am fi facut asta, oricum, daca venitul nu ar fi crescut?), astfel incat sa incepem sa economisim. Pe masura ce economisim si avem deja fondul de rezerva asigurat (6 luni de cheltuieli ale familiei in depozite diversificate LEI-EUR-USD), incepem sa investim cu cele trei principii: Diversificat – Periodic – Termen Lung", a explicat Iancu Guda, citat de
Digi24.ro.
Sfaturi financiare de la Iancu Guda
"Fiecare isi face propriile planuri si obiective, dar, pentru mine, dublarea economiilor la fiecare 10 ani este un rezultat foarte bun. Pentru aceasta, obiectivul de randament real anual al investitiilor nu trebuie sa fie decat 7% (1,07 la puterea 10 = 1,96). Cum facem asta? Am prezentat o serie de strategii de investitii la „Banii in Miscare” prin care putem sa ne atingem acest obiectiv de randament, nu trebuie decat sa le cautati in arhiva publica disponibila pe site-ul Digi24.ro, folosind cuvintele-cheie „investitii la bursa” / „investitii in piata de capital” / „fondurile de investitii”", a mai spus economistul.
Educatia financiara, o pasare rara in Romania
Mai avem mult pana cand ne vom putea considera un popor
educat financiar. Economisirea constanta si cunoasterea unor notiuni macar de baza legate de bani, credite, inflatie si dobanzi ar trebui sa fie litere de lege pentru toti oamenii, de la cele mai fragede varste, inca din scoala generala, insa nu se intampla acest lucru.
E firesc ca mai tarziu, ajunsi adulti, oamenii sa se confrunte cu probleme economice, neajunsuri, supraindatorare si decizii financiare care le ingroapa perspectivele de dezvoltare, in loc sa ii propulseze.
Foto: freepik.com