Economiile lumii, mai puternice decat ne-am fi asteptat: rezistam eroic in fata crizelor, iar recesiunea ar putea sa nu mai vina
economia mondialarecesiunecriza economicapreviziuni economice
Analistii economici vad cu ochi din ce in ce mai optimisti evolutia economiei globale in viitorul apropiat. Daca in urma cu doar cateva saptamani se anunta faptul ca recesiunea e iminenta pentru o mare parte dintre economiile globale, perspectiva analistilor s-a cam schimbat, dupa ce le-au ajuns pe masa cifre mai recente, ce le permit sa vada lucrurile diferit, din fericire.
Sa ne amintim, pentru inceput, ce spunea luna trecuta sefa FMI:
2023 va fi "mai greu decat anul pe care il lasam in urma. De ce? Pentru ca cele trei economii majore - SUA, UE si China - incetinesc toate simultan. Ne asteptam ca o treime din economia mondiala sa fie in recesiune. Chiar si tarile care nu sunt in recesiune o vor simti, iar sute de milioane de oameni vor fi afectati (...)
Pentru prima data in 40 de ani, cresterea economica a Chinei va fi probabil in 2022 la nivelul sau sub cresterea globala (...)", a declarat Georgieva in emisiunea "Face the Nation" a CBS.
Acum, economistii sunt mult mai optimisti: "Suntem foarte departe de orice fel de indicator care sa indice o recesiune globala (...) Cresterea economiei s-a dovedit a fi surprinzator de rezilienta in trimestrul trei din 2022, cu o piata solida a fortei de munca, un consum robust al gospodariilor si investitii ale companiilor", a afirmat economistul sef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas.
"Inflatia globala ar urma sa scada de la 8,8% in 2022 la 6,6% in 2023 si la 4,3% in 2024. Dar majorarea dobanzilor de catre bancile centrale, pentru a contracara inflatia, si invadarea Ucrainei de catre Rusia continua sa afecteze activitatea economica", se arata in cel mai recent raport al FMI.
La randul lor, in raportul PwC Global Economic Watch 2023, dat joi publicitatii, economistii noteaza ca, desi economia globala isi va incetini brusc cresterea, nu va intra in recesiune. Desigur, contextul economic mondial e unul dificil.
"Crizele suprapuse din ultimii ani au creat un climat neobisnuit de incert in care prognozele au devenit extrem de volatile, cu riscurile si consecintele aferente pentru deciziile de afaceri si de politica economica. Economia globala a incetinit vizibil si multe state vor continua si in 2023 sa fie puternic afectate de o inflatie mare si, in consecinta, de presiunile generate de costul vietii. Totusi sunt motive de optimism moderat datorate mai ales faptului ca statele europene s-au adaptat mai bine decat s-a crezut initial la criza energetica si la conditiile financiare mai stricte impuse de bancile centrale pentru a calma inflatia.
Teama de recesiune in zona euro, anticipata anul trecut, a fost din fericire infirmata de datele Eurostat anuntate la finalul lunii ianuarie. Exista, prin urmare, toate sansele ca evolutia sa fie mai buna decat se previziona si economia sa continue sa creasca, mult mai lent, dar totusi sa creasca", a declarat Dinu Bumbacea, Country Managing Partner PwC Romania.
Foto: pixabay.com